ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθελούσια έξοδος για 3.500 τραπεζοϋπαλλήλους εντός του 2018

Εθελούσια έξοδος για 3.500 τραπεζοϋπαλλήλους εντός του 2018
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Με στόχο να αποχωρήσουν περίπου 3.500 εργαζόμενοι εντός του 2018 και σχεδόν άλλοι τόσοι έως το 2020, τα επιτελεία των τραπεζών έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν στοχευμένα και ταυτόχρονα δελεαστικά προγράμματα για την αποχώρηση υπαλλήλων τους.

Η ανάγκη για περιορισμό των λειτουργικών δαπανών κυρίως μέσω της μείωσης του δικτύου των καταστημάτων, η δυναμική είσοδος της ψηφιακής τραπεζικής αλλά και η απαίτηση των μετόχων για σταθερή κερδοφορία κάνουν τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου μονόδρομο για τις διοικήσεις των τραπεζών.

Ήδη από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου έως και τις 2 Φεβρουαρίου τρέχει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στην τράπεζα Εurobank, το οποίο ανακοινώθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ισχυρά κίνητρα καθώς προβλέπει κλιμακωτά και ανάλογα με την ηλικία του εργαζομένου εφάπαξ ποσό από 25 έως και 50 μισθούς, προσαυξημένο κατά 30% για όλες τις περιοχές εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, το οποίο θα φτάνει έως και τα 180.000 ευρώ.

Οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν να αντιμετωπίσουν δύο σημαντικά προβλήματα. Το πρώτο αφορά την απροθυμία των εργαζομένων να συμμετάσχουν υπό τον φόβο της ανεργίας, ιδιαίτερα των εργαζομένων άνω των 50 ετών στους οποίους κυρίως στοχεύουν οι τράπεζες, και το δεύτερο τις αντιδράσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφορικά με το περιεχόμενο των προγραμμάτων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο διάστημα μεγάλη συστημική τράπεζα είχε υποβάλει το πρόγραμμά της στο ΤΧΣ, καθώς είναι αναγκαία η έγκρισή του, αλλά αυτό απορρίφθηκε ως ιδιαίτερα γενναιόδωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονες είναι οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζίτες από την ΕΚΤ για το θέμα της μείωσης του προσωπικού στις ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα, στο περιθώριο της συνάντησης που είχαν οι εκπρόσωποι των ελλήνων τραπεζιτών με τον Γενς Βάιντμαν την περασμένη εβδομάδα στη Φρανκφούρτη, τους επισημάνθηκε ότι έχουν μείνει πίσω στα προγράμματα εθελούσιας εξόδου και μείωσης του προσωπικού τους σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες και πως θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες το επόμενο διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ