ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλτμάιερ: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα

Αλτμάιερ: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/MARKUS HEINE

«Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή τέταρτο πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο δεν συζητείται πουθενά», δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ μετά την ολοκλήρωση του Ecofin στις Βρυξέλλες

Μπορεί κανείς «σχεδόν σίγουρα» να πει ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί όπως έχει συμφωνηθεί και ότι οι πιστωτές «κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν όλα τα χρήματα τα οποία έχουν διατεθεί», συνέχισε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών και έκανε λόγο για "επιτυχία" και για «εντυπωσιακή πρόοδο».

Ο Αλτμάιερ προέτρεψε πάντως την ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει σε πορεία μεταρρυθμίσεων μέχρι το τέλος. «Πιστεύω ότι έχουμε μια καλή πιθανότητα να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα χωρίς να πρέπει να εκταμιεύσουμε όλα τα κεφάλαια - και θα συζητήσουμε ασφαλώς τις επόμενες εβδομάδες για την συνέχεια», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το Βερολίνο περιμένει από την Ελλάδα να καθορίσει μια αναπτυξιακή στρατηγική για τα επόμενα χρόνια. Υπάρχει γερμανικό ενδιαφέρον να παραμείνει στην Ελλάδα η δημοσιονομική πειθαρχία ακόμη και μετά την εκπνοή του προγράμματος και να εφαρμοστούν περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Δεν επιτρέπεται να διακυβευθεί το καλό που έχει επιτευχθεί», τόνισε.

Ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος είναι και επικεφαλής του επιτελείου της Καγκελαρίας και εκ των στενότερων συνεργατών της 'Αγγελα Μέρκελ, έκανε ακόμη λόγο για επιτυχία των Ελλήνων αλλά και του Eurogroup. «Τα μέτρα δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα. Αυτό λίγοι το περίμεναν πριν από τρία χρόνια», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ