ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όμπστφελντ: Ο όρος του ΔΝΤ για το χρέος δεν έχει εκπληρωθεί

Όμπστφελντ: Ο όρος του ΔΝΤ για το χρέος δεν έχει εκπληρωθεί
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/MICHAEL REYNOLDS

Την πάγια θέση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, έναν από τους όρους για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, επανέλαβε ο Μορίς Όμπστφελντ, επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

«Η προσδοκία ήταν ότι θα δοθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) νέο δάνειο στην Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι καταγράφει επαρκείς προόδους στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εάν οι δανειστές της προχωρήσουν σε επαρκείς ελαφρύνσεις του χρέους ώστε να καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο. Ο τελευταίος τουλάχιστον όρος δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί», είπε ο Όμπστφελντ, μιλώντας στην Die Zeit.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μερικές ώρες πριν από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας πρόκειται να ζητήσει από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, να αποσαφηνίσει τη στάση του Ταμείου και να ξεκαθαρίσει αν θα παραμείνει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η θέση του Ταμείου, όπως είναι φυσικό, θα είναι αυτή που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό, αν θα εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου νωρίτερα από το 2019, όπως είχε νομοθετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των απαιτήσεων του ΔΝΤ καθώς και η ισχύς των αντίμετρων, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ