ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική έκκληση για την «επανεκκίνηση» της Ευρώπης

Ελληνική έκκληση για την «επανεκκίνηση» της Ευρώπης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/ORESTIS PANAGIOTOU

Το Ελληνικό ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) διοργάνωσε σήμερα, Τετάρτη, στο Ωδείο Αθηνών δημόσια συζήτηση για την παρουσίαση της τρίτης έκθεσης για το Νέο Σύμφωνο για την Ευρώπη που αποτελεί μια έκκληση για δράση με θέμα: «Για μια Επανεκκίνηση της Ευρώπης: Μία δέσμη προτάσεων για την Ε.Ε. των 27».

Η έκθεση αυτή αποτελεί το επιστέγασμα πέντε ετών εργασίας, αποτυπώνοντας πάνω από 120 εθνικές και διεθνικές συζητήσεις ανά την Ευρώπη. Υποστηρίζει ότι η ΕΕ των 27 θα πρέπει να αποκτήσει την πολιτική βούληση και το κουράγιο να συμφωνήσει σε ένα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό και αμοιβαίως επωφελές πλαίσιο συμφωνίας, προκειμένου να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα και να καταπολεμηθεί ο κίνδυνος μιας οπισθοδρομικής, εθνικιστικής, κλειστής, ανελεύθερης και αυταρχικής Ευρώπης που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

«Θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί η Ευρώπη αυτήν την ευνοϊκή συγκυρία για να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, ή θα περιμένει μοιρολατρικά την επόμενη μεγάλη κρίση;» αναρωτήθηκε ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ και μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του Νέου Συμφώνου για την Ευρώπη κατά την εισαγωγή του στην εκδήλωση.

Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε από τον καθηγητή Γιώργο Παγουλάτο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Προβληματισμού για το νέο Σύμφωνο της Ευρώπης, ο οποίος τόνισε ότι:

Η Ευρώπη χρειάζεται μια μεγάλη συμφωνία, μια συμφωνία-πακέτο, για τις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιήσει προκειμένου να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις προκλήσεις. Μια τέτοια συνολική συμφωνία, που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τη Γερμανία, τη Γαλλία και όλα τα κράτη-μέλη, εισηγείται το Νέο Σύμφωνο για την Ευρώπη. Η πρόταση αναζητά μια χρυσή τομή μεταξύ εθνικής υπευθυνότητας και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, προστασίας των δικαιωμάτων και ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ