ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καφετέριες και σουβλατζίδικα οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις

Καφετέριες και σουβλατζίδικα οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις
CNN Greece

Στους κλάδους της εστίασης, του λιανεμπορίου και της παροχής υπηρεσιών στρέφονται οι Έλληνες που αποφασίζουν να ασχοληθούν με το επιχειρείν.

Την εικόνα αυτή δίνουν τα στοιχεία για το ενδεκάμηνο του 2017 του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας σύμφωνα με τα οποία από τις 6.037 νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν έως και τον Νοέμβριο του 2017 σχεδόν το 20% ήταν του κλάδου της εστίασης.

Ειδικότερα την πρώτη πεντάδα των επιλογών συνθέτουν εστιατόρια, καφετέριες, σουβλατζίδικα κ.λπ. (1.088), επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (953), επιχειρήσεις στον τομέα των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών (508), παροχής προσωπικών υπηρεσιών 368) και παροχής συμβουλών διαχείρισης (282).

Τη συνολική λίστα των νέων επιχειρήσεων συμπληρώνουν αυτές των υπηρεσιών εκπαίδευσης, προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και συναφών δραστηριοτήτων, διαχείρισης ακίνητης περιουσίας αλλά και μεταφορικές και άλλες επαγγελματικές τεχνικές ή επιστημονικές δραστηριότητες.

Σε αρκετές περιπτώσεις ον νέες εταιρείες δεν δημιουργούν μόνιμες θέσεις εργασίας εκτός από αυτήν του ιδιοκτήτη και συνήθως η διάρκεια ζωής τους δεν ξεπερνά την εξαετία, ενώ δύο στις δέκα επιχειρήσεις δεν καταφέρνουν να κλείσουν ούτε δύο χρόνια λειτουργίας.

Στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις αυτές είναι μικρές ή πολύ μικρές καθώς από αυτούς που τόλμησαν να μπουν στον επιχειρηματικό στίβο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μόλις το 0,7% επέλεξε να δημιουργήσει κάποια επιχείρηση με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας και μόλις 0,88% επέλεξε ΕΠΕ.

Οι σχεδόν 7 στις 10 νέες επιχειρήσεις ήταν ατομικές ενώ το ποσοστό των ΙΚΕ (Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών) διαμορφώθηκε στο 11,4% καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση. Αιτία δεν είναι άλλη από το χαμηλό κόστος δημιουργίας τους, που είναι πιο προσιτό για τους επίδοξους επιχειρηματίες. Ακολουθούν οι ετερόρρυθμες επιχειρήσεις με 6,32% και οι ομόρρυθμες με 5,96%.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ