ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο κούρεμα

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο κούρεμα
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Το ελληνικό χρέος δεν θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση, λέει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο Ρέγκλινγκ μιλώντας στην φινλανδική εφημερίδα Kauppalehti, είπε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να ισορροπήσει δίχως νέα αναδιάρθωση του χρέους, καθώς η χώρα θα ωφεληθεί από επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και την μείωση του χρηματοδοτικού κόστους.

"Μαζί με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η αναπροσαρμογή των όρων χρηματοδότησης του χρέους θα ωφελήσουν την Ελλάδα και η χώρα δεν θα χρειαστεί νέο δανεισμό," είπε ο Ρέγλινγκ.

"Δεν είναι ποτέ εύκολο όταν έχουμε να κάνουμε με την Ελλάδα". Με τον τρόπο αυτό απάντησε ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε φινλανδικό περιοδικό ερωτηθείς για το πως εκτιμά ότι θα εξελιχθούν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τόνισε στη συνέντευξη του για το ελληνικό χρέος πως στις αρχές του τρέχοντος έτους, η ελληνικη κυβέρνηση δεν είχε "ρεαλιστικές προσδοκίες" σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.

"Ήθελαν ένα ονομαστικό κούρεμα. Τώρα καταλαβαίνουν ότι δεν είναι εφικτό, και νομίζω ότι δεν είναι και απαραίτητο. Πλέον οι προσδοκίες τους είναι πιο ρεαλιστικές, κάτι που θα πρέπει να κάνει τις συνομιλίες λίγο πιο εύκολες", τόνισε ο Ρέγκλινγκ.

Ερωτηθείς για τί είδους μέτρα θα ληφθούν στο Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους ο Γερμανός αξιωματούχος είπε η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους για τα επόμενα 8 χρόνια δεν παρουσιάζει προβλήματα.

"Αυτό που θα συζητήσουμε θα βοηθήσει περισσότερο σε μεσοπρόθεσμη βάση. Θα είναι επίσης ένα σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές πως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το χρέος και μπορείτε να επενδύσετε και πάλι στην Ελλάδα", επεσήμανε.

Ερωτηθείς για το ότι στην πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους τον Ιούνιο το ΔΝΤ υπολόγισε ότι, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα πρέπει να υπάρξει παράταση 20 ετών για την περίοδο χάριτος και 40 χρόνια για την περίοδο απόσβεσης, ο Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν έχει εξεταστεί στο Eurogroup ή με το ΔΝΤ.

"Νομίζω ότι ήταν μια πρώτη εκτίμηση. Αυτό έγινε πριν από τις τελευταίες προβλέψεις και ήδη γνωρίζουμε ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα αυτή τη στιγμή από ό, τι όταν το πρόγραμμα είχε συμφωνηθεί (τον Αύγουστο). Τα επιτόκια είναι τώρα ακόμη χαμηλότερα. Αυτό επηρεάζει τη βιωσιμότητα του χρέους και μειώνει τα δικά μας έξοδα χρηματοδότησης. Οι θεσμοί θα αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους στις αρχές του επόμενου έτους, λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον οικονομικό περιβάλλον. Στη συνέχεια θα δούμε τι είναι πραγματικά απαραίτητο. Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση τώρα με ακρίβεια", είπε χαρακτηριστικά .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ