ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παλιές και αναδρομικές εισφορές θα καταβάλουν μέχρι το τέλος Μαρτίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Παλιές και αναδρομικές εισφορές θα καταβάλουν μέχρι το τέλος Μαρτίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Shutterstock Stock Photos

Ένα δίμηνο - φωτιά περιμένει τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και αγρότες οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν παλιές και αναδρομικές εισφορές μέχρι το τέλος Μαρτίου 2018.

Αρχές Μαρτίου ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών θα δει επιτέλους ελάφρυνση των εισφορών καθώς θα γίνει ο συμψηφισμός με τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2016.

Το υπουργείο Εργασίας πάντως που ήδη τρέχει το λογισμικό των συμψηφισμών υπολογίζει ότι για το 85% των μη μισθωτών το ύψος των εισφορών θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα.

Ειδικότερα, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες καλούνται να καταβάλουν εισφορές τις εξής ημερομηνίες:

  • Έως 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να καταβάλουν τις εισφορές Δεκεμβρίου.
  • Έως 31 Ιανουαρίου γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και αγρότες θα πρέπει να καταβάλουν τις εισφορές για το 2016 (αφορά όσους δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα), για τις οποίες υπήρξαν διαδοχικές παρατάσεις εντός του 2017.
  • Έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να καταβάλουν τις εισφορές του Ιανουαρίου που θα βασίζονται στα εισοδήματα του 2016.
  • Αρχές Μαρτίου θα είναι έτοιμη η ΗΔΙΚΑ να συμψηφίσει τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.
  • Προς τα τέλη Μαρτίου θα αναρτηθούν οι εισφορές που πρέπει να καταβάλουν δικηγόροι και μηχανικοί για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ