ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία η πώληση του ΔΕΣΦΑ

Στην τελική ευθεία η πώληση του ΔΕΣΦΑ

Συνεδριάζει μεθαύριο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ για να εγκρίνει τα τελικά κείμενα του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος εισέρχεται στην τελική ευθεία.

Με την προθεσμία υποβολής προσφορών να εκπνέει στις 16 Φεβρουαρίου, τα σχήματα που συμμετέχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού είναι δύο. Από τη μία πλευρά η κοινοπραξία που απαρτίζουν οι Snam (Ιταλία), Fluxys (Βέλγιο) Gasunie (Ολλανδία) Enagas (Ισπανία), και από την άλλη το ισπανορουμανικό σχήμα των Reganosa - Transgaz, που φέρεται να έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε κηρυχθεί άγονος παρά τα 400 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει η αζέρικη Socar.

Στο νέο διαγωνισμό το τίμημα είναι αυτό που θα καθορίσει και την πορεία της ιδιωτικοποίησης, αφού τόσο το Δημόσιο, διά του εποπτεύοντος υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, όσο και τα ΕΛΠΕ, έχουν θέσει ως «κατώφλι» τα 400 εκατ. ευρώ της Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό. Αυτό σημαίνει ότι οι μέτοχοι δεν θα αποδεχθούν εύκολα χαμηλότερο τίμημα.

Οι συνθήκες, εξάλλου, για τον ΔΕΣΦΑ είναι κατά πολύ ευνοϊκότερες σε σχέση με την περίοδο του 2013, που χαρακτηρίστηκε από κατακόρυφη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Εχουν μεσολαβήσει δύο χρόνια υψηλής κερδοφορίας για τον ΔΕΣΦΑ, αλλά και σημαντικής αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά, δεδομένα που μπορούν να προσελκύσουν πολύ υψηλότερο τίμημα από τα 400 εκατ. ευρώ της Socar.

Το 2017 έκλεισε για τον ΔΕΣΦΑ με κέρδη άνω των 90 εκατ. ευρώ έναντι 34,3 εκατ. ευρώ το 2016. Η κατανάλωση φυσικού αερίου αναμένεται να κλείσει φέτος στα 4,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έναντι πρόβλεψης για 3,5 δισ. κ.μ. και 50% πάνω από το 2015.

Στον καθορισμό του τιμήματος σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, που κυμαίνονται στα 170 εκατ. ευρώ, ενώ θετικά στην αποτίμηση της εταιρείας συνέβαλε και η απόφαση της ΡΑΕ για άμεση ανάκτηση 100 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 320 εκατ. ευρώ που ο ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να ανακτήσει σε ορίζοντα 14 ετών με βάση την τροποποιημένη σχετική απόφαση της αρμόδιας αρχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ