ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα θα μάθουν οι τράπεζες τις παραδοχές των stress tests

Σήμερα θα μάθουν οι τράπεζες τις παραδοχές των stress tests
SSM

Η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί θα έλθει στην Αθήνα για τριήμερη επίσκεψη στις 27 Φεβρουαρίου, προκειμένου να έχει συναντήσεις με την ηγεσία της Τραπέζης της Ελλάδος, την κυβέρνηση και τις τραπεζικές διοικήσεις εν όψει της εκκίνησης των stress tests των τραπεζών . Εξ αφορμής της επίσκεψης της στην Ελλάδα η ανώτατη τραπεζίτης θα απευθύνει ομιλία την 1η Μαρτίου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Της έλευσης της Ντανιέλ Νουί θα έχει προηγηθεί στις 26 Φεβρουαρίου η 85η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τραπέζης της Ελλάδος, κατά την οποία ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θα απευθύνει τις καθιερωμένες συστάσεις προς την πολιτική ηγεσία και τους τραπεζίτες για τις ενδεδειγμένες πολιτικές ανάταξης της οικονομίας και των τραπεζών.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) θα αποστείλει σήμερα Τετάρτη στις ελληνικές τράπεζες τις παραδοχές των stress tests. Οι διοικήσεις των τραπεζών εστιάζουν στις προϋποθέσεις που θα προβλέπονται για την αποτίμηση της αξίας των ενεχύρων-ακινήτων την περίοδο 2018-2020, ιδίως στο δυσμενές σενάριο των τεστ αντοχής. Αυτό διότι εάν οι παραδοχές προβλέπουν σημαντική μείωση στις τιμές των ακινήτων, οι τράπεζες θα κληθούν να καλύψουν μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες.

Να σημειωθεί πως σε μια κίνηση που μπορεί να θεωρηθεί και τυχαία η Τράπεζα της Ελλάδος αναπροσάρμοσε την αξία των ακινήτων της στον ισολογισμό του 2017 και από 507 εκατ. ευρώ που ήταν επί σχεδόν δέκα χρόνια αυτά αναπροσαρμόστηκαν σε αξία στα 285 εκατ. ευρώ, ήτοι κατά 43% χαμηλότερα.

Πάντως τις συζητήσεις της Ντανιέλ Νουί με τους Έλληνες τραπεζίτες δεν θα απασχολήσουν μόνον τα stress tests και η στοχοθεσία για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και η εφαρμογή του λογιστικού προτύπου IFR9 που αφορά στον σχηματισμό επιπλέον προβλέψεων για δάνεια που θεωρούνται ενήμερα. Το IFRS 9 αντικατέστησε το μοντέλο πραγματοποιηθεισών ζημιών (incurred loss model) με το μοντέλο αναμενόμενων ζημιών (expected loss model), οδηγώντας σε υψηλότερες προβλέψεις με τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Ένα ακόμη θέμα που η επικεφαλής του SSM αναμένεται να θέσει σχετίζεται με τις προκλήσεις λόγω της καθιέρωσης της «ελάχιστης απαίτησης για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις», γνωστής ως MREL, μέσω της οποίας επιδιώκεται να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες έχουν επαρκείς υποχρεώσεις με δυνατότητα απορρόφησης ζημιών σε περίπτωση εξυγίανσης (resolution), προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τραπεζικές κρίσεις στο μέλλον, να διατηρείται η τραπεζική σταθερότητα και να ελαχιστοποιείται η επιβάρυνση των φορολογουμένων. Η νέα απαίτηση MREL συνεπάγεται την ανάγκη έκδοσης από τις τράπεζες νέων επιλέξιμων υποχρεώσεων, κυρίως senior bonds, με κόστος, το οποίο οι τράπεζες θα πρέπει να ενσωματώσουν στο επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Τέλος, προς συζήτηση αναμένεται να βρεθεί και το θέμα των μεγάλων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες θεωρούνται από τις εποπτικές αρχές και από τις αγορές, ως χαμηλότερης ποιότητας τραπεζικά κεφάλαια, καθώς η ανακτησιμότητά τους αποτελεί συνάρτηση της κερδοφορίας των τραπεζών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ