ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το χρέος κρίνει την αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές

Το χρέος κρίνει την αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές
Shutterstock Stock Photos

Οι αποφάσεις για το χρέος θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό εάν οι ασκήσεις αυτοδύναμης εξόδου του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές θα έχουν διάρκεια ή θα αποδειχθούν σχέδια επί χάρτου.

Χθες, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών - DIW Μαρσέλ Φράτσερ δήλωσε πεπεισμένος ότι «θα γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους φέτος» διευκρινίζοντας πως «δεν θα ονομαστεί έτσι, επειδή η υπόσχεση ήταν ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα». Κατά την εκτίμησή του «θα του δώσουν το όμορφο όνομα «αναδιάρθρωση», μειώνοντας εντέλει ξανά το ύψος των επιτοκίων ή παρατείνοντας τον χρόνο αποπληρωμής.

Στην πραγματικότητα, είναι ακριβώς το ίδιο με ένα κούρεμα λίγο - πολύ, αλλά έχει διαφορετικό όνομα», πρόσθεσε. Κάτι ανάλογο δηλαδή με ό,τι αναζητείται για το νέο κείμενο δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, το οποίο δεν ονομάζεται Μνημόνιο αλλά κατά πάσα πιθανότητα «Πλαίσιο» και σχεδιάζεται να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα πρωτοβουλιών της Ελλάδας.

Η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο προϋποθέτει τη δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας της τάξεως των 18 δισ. ευρώ, προκειμένου οι δεσμεύσεις να συνδέονται μόνο με τη μελλοντική διευθέτηση του χρέους και όχι με πρόσθετη χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα.

Ως μέρος του σχεδίου σταδιακής διεύρυνσης του αποθεματικού ασφαλείας, o Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προετοιμάζεται να εκδώσει εντός των ημερών επταετή ομόλογα. Την επιτυχία της έκδοσης προδιαγράφουν διεθνή ΜΜΕ φιλοξενώντας απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή επενδυτών και άνετη άντληση κεφαλαίων περίπου 3 δισ. ευρώ με κόστος 3%-3,3%.

Ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει δύο ακόμα εκδόσεις ομολόγων τους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα έκδοση τριετών ομολόγων τριετούς διάρκειας πριν τις ιταλικές εκλογές (4 Μαρτίου) και πέριξ της λήξης του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ