ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Πιστωτικά θετική η αύξηση των καταθέσεων στην Ελλάδα

Moody’s: Πιστωτικά θετική η αύξηση των καταθέσεων στην Ελλάδα
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ως «πιστωτικά θετική» αξιολογεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την αύξηση των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς βοηθά στη μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τον «ακριβό» έκτακτο μηχανισμό ενίσχυσης της ρευστότητας (ELA).

Σύμφωνα με τoν οίκο αξιολόγησης Moody’s οι εγχώριες καταθέσεις αυξήθηκαν στα 126,3 δισ. ευρώ στα τέλη της χρονιάς, ενώ οι καταθέσεις νοικοκυριών και μη κερδοσκοπικών φορέων αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 5,9 δισ. ευρώ, ποσό που αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 2,6 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο.

Ο οίκος σημειώνει πως η αύξηση των καταθέσεων σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη πρόσβαση στην διατραπεζική αγορά repos είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια των τραπεζών να μηδενίσουν την χρήση του ELA, ο οποίος έχει επιτόκιο που φτάνει το 1,5% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με το 0,6% του επιτοκίου για καταθέσεις ενός έτους.

Σημειώνει ακόμη πως οι τράπεζες πέτυχαν να εκδώσουν καλυμμένα ομόλογα το 2017 και τον Ιανουάριο 2018, διαφοροποιώντας τη χρηματοδότησή τους από την κεντρική τράπεζα.

Η Moody’s υποστηρίζει πως το «ευάλωτο» χρηματοδοτικό προφίλ του ελληνικού τραπεζικού κλάδου παραμένει βασική πρόκληση μαζί με τα 100,5 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τα οποία καταναλώνουν πόρους και μειώνουν την κερδοφορία και τα κεφάλαια των τραπεζών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ