ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμβούλους για το επταετές ομόλογο προσέλαβε το Δημόσιο

Συμβούλους για το επταετές ομόλογο προσέλαβε το Δημόσιο
REUTERS/ file photo

Το Ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε πέντε τράπεζες ως συμβούλους για την έκδοση επταετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ που πιθανότατα θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και Nomura πήραν εντολή για την συναλλαγή.

Σήμερα το spread του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 304 μονάδες βάσης με την απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου να είναι στο 3,7% και του γερμανικού στο 0,72%. Το διετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 1,34% και το πενταετές καταγράφει απόδοση 2,8%.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει προχωρήσει σε όλη την κατάλληλη προετοιμασία προκειμένου η έκδοση του επταετούς ομολόγου να καλυφθεί με επιτυχία.

Σημειώνεται πως τα χρήματα από την έκδοση θα διοχετευθούν στο «μαξιλάρι ασφαλείας» που σχηματίζει η Ελλάδα για τη μετά το Μνημόνιο εποχή. Για το σκοπό αυτό άλλωστε ο ΟΔΔΗΧ θα εκδώσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο ένα πενταετές και ένα δεκαετές ομόλογο, αλλά και ένα δωδεκάμηνο έντοκο γραμμάτιο.

Σήμερα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ανέφερε πως ο γενικός στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει εκφραστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να πετύχει «καθαρή έξοδο στις αγορές», δηλαδή να εξυπηρετεί τα δάνεια της χώρας χωρίς τη διακρατική βοήθεια του ESM, είναι θεμιτός.

«Πρόκειται για ένα θεμιτό στόχο γιατί, αν επιτευχθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, το τέλος της αυστηρής και σε βάθος επιτήρησης που συνοδεύει τα μνημόνια, ενώ θα ανοίξει και τον δρόμο για ελάφρυνση του χρέους», τονίζεται σε σχετική έκθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ