ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Οι αποφάσεις του Eurogroup επιτάχυναν τις τεχνικές διεργασίες για το χρέος

ΔΝΤ: Οι αποφάσεις του Eurogroup επιτάχυναν τις τεχνικές διεργασίες για το χρέος
Shutterstock Stock Photos

Στη διευκρίνιση πως το ΔΝΤ θα συντάξει ανάλυση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος όταν έρθει η ώρα να παρουσιαστεί το «επί της αρχής» πρόγραμμα με την Ελλάδα προχώρησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Ταμείου σήμερα από την Ουάσιγκτον, αποκαλύπτοντας πως οι πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα έχουν επιταχύνει τις τεχνικές διεργασίες για την υπόθεση του χρέους.

Ο Μάρεϊ ξεκαθάρισε πως οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ δεν έχουν αλλάξει, ήτοι η απαίτηση για μεταρρυθμίσεις και για ελάφρυνση του χρέους εκ μέρους των Ευρωπαίων.

Στη βάση αυτή είπε πως οι αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup για την Ελλάδα επιτάχυναν την τεχνικές διεργασίες για την υπόθεση του χρέους. Ωστόσο, αποσαφήνισε πως το πότε θα συγκληθεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου για την Ελλάδα είναι κάτι που δεν σχετίζεται με το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, αλλά με το πότε οι Ευρωπαίοι θα λάβουν τις αποφάσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

«Η δίκη μας ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους θα γίνει όταν έρθει η ώρα να παρουσιαστεί το ελληνικό πρόγραμμα», είπε ο Μάρεϊ και αποσαφήνισε πως το ΔΝΤ δεν θα κάνει κοινή ανάλυση βιωσιμότητας με τους θεσμούς, αλλά ξεχωριστή. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους είναι μέρος του προγράμματος του ΔΝΤ», προσέθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Ντέκλαν Κοστέλο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει για μια δεκαετία τις μεταρρυθμίσεις ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ δεν θέλησε να κάνει υποθέσεις για το πώς θα εξελιχθεί η σχέση του Ταμείου με την Ελλάδα σε δέκα χρόνια από σήμερα, αλλά ανέφερε πως όλες οι χώρες μέλη του ΔΝΤ τελούν υπό την εποπτεία του Ταμείου και αξιολογούνται τακτικά, ετησίως ή σε διετή βάση.

Ερωτηθείς για τις παραδοχές με τις οποίες θα τρέξουν τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών ο Γουίλιαμ Μάρεϊ αρκέσθηκε να δηλώσει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και πως η αποτίμηση της κατάστασης των τραπεζών θα γίνει από την ΕΚΤ.

Τέλος, αν και ερωτήθηκε για τη δήλωση που έκανε από το Νταβός της Ελβετίας η Κριστίν Λαγκάρντ ότι «το ΔΝΤ ήταν πολύ παρεξηγημένο για τις περικοπές των συντάξεων στην Ελλάδα», δεν θέλησε να σχολιάσει και να αναφερθεί στο ζήτημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ