ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα έξοδο στις αγορές

Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα έξοδο στις αγορές
Reuters

Τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα θα βγει εκ νέου στις αγορές με την έκδοση επταετούς διάρκειας ομολόγου, με την αγορά να εκτιμά πως το κόστος δανεισμού για τη χώρα θα κυμανθεί μεταξύ 2,7% και 3,1%.

Με συμβούλους τις Βarclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και Nomura, που θα διαχειριστούν την έκδοση που φέρεται ότι θα πραγματοποιηθεί νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα, το Ελληνικό Δημόσιο στοχεύει στην άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι αυξημένο, σε μία στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν ελκυστικότερα χρεόγραφα στην Ευρώπη.

Η έξοδος στις αγορές γίνεται σε μια περίοδο που το κόστος δανεισμού της Ελλάδος έχει υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα 12 ετών και η διαφορά απόδοσης, δηλαδή το λεγόμενο το spread, των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των γερμανικών ομολόγων είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010.

Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι πως η ζήτηση δείχνει να μετατοπίζεται από τα hedge funds σε πιο μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές, παρότι η χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας εμποδίζει αρκετούς επενδυτές από το να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία αποθέματος ασφαλείας ύψους έως 19 δισ. ευρώ (με αδιάθετα κεφάλαια του τρίτου Μνημονίου και την έκδοση ομολόγων) μέχρι τη λήξη του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, το οποίο θα λειτουργήσει ως εγγύηση ασφαλείας για τους επενδυτές, καθώς θα διασφαλίζει την πλήρη κάλυψη των λήξεων του δημοσίου χρέους έως τα τέλη του 2019, στηρίζοντας το αξιόχρεο της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ