ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβληματισμός Ντράγκι για την ανατίμηση του ευρώ

Προβληματισμός Ντράγκι για την ανατίμηση του ευρώ
REUTERS/Vincent Kessler

Προβληματισμό για την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου εξέφρασε σήμερα, Δευτέρα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Νέοι αντίθετοι άνεμοι έχουν δημιουργηθεί από την πρόσφατη μεταβλητότητα στην συναλλαγματική ισοτιμία, ο αντίκτυπος των οποίων για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της σταθερότητας των τιμών χρειάζεται στενή παρακολούθηση» ανέφερε ο κ. Ντράγκι.

Ο ίδιος πάντως εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα τόνωσης που έχει δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επαναφέρουν τον πληθωρισμό σε πορεία για να συγκλίνει προς τον στόχο του 2%.

«Η οικονομία της ευρωζώνης επεκτείνεται με ισχυρό ρυθμό, με πιο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης απ’ ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία το πραγματικό ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 2,5% το 2017 έναντι της εκτίμησης για ανάπτυξη 1,7%.

2018 02 05T165646Z 563338435 RC14A2314B80 RTRMADP 3 ECB POLICY DRAGHI

REUTERS/Vincent Kessler

«Αν και η εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς τον στόχο μας ενισχύεται μετά από αυτές τις θετικές εξελίξεις, δεν μπορούμε ακόμα να διακηρύξουμε ότι νικήσαμε στο μέτωπο αυτό», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι χρειάζεται υπομονή και επιμονή για την επίτευξη του στόχου του 2%, ενώ επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με ρυθμό 30 δισ. ευρώ το μήνα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2018 και στη συνέχεια εάν χρειαστεί.

Ο Ντράγκι σημείωσε ότι η ανθεκτικότητα των τραπεζών έχει ενισχυθεί, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες ότι τα μέτρα τόνωσης της κεντρικής τράπεζας έχουν συμβάλει στο να δημιουργηθούν «φούσκες» στην οικονομία της ευρωζώνης.

2018 02 05T165334Z 348478907 RC164A99D9B0 RTRMADP 3 ECB POLICY DRAGHI

REUTERS/Vincent Kessler

«Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις σε ορισμένα τμήματα της αγοράς, όπως στην αγορά ακινήτων και στις αγορές των εταιρικών ομολόγων… Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αποδείξεις για συστημικές φούσκες που τροφοδοτούνται από την αύξηση του δανεισμού», είπε.

Τέλος, κάλεσε τις τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, ενώ υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική της ΟΝΕ με το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης και ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ασφάλισης των καταθέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ