ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή των λανθασμένων εισφορών στις επικουρικές διεκδικούν οι συνταξιούχοι

Επιστροφή των λανθασμένων εισφορών στις επικουρικές διεκδικούν οι συνταξιούχοι
EUROKINISSI

Την επιστροφή χρημάτων, λόγω λάθος κρατήσεων στις επικουρικές συντάξεις, διεκδικούν χιλιάδες συνταξιούχοι την ίδια ώρα που έγγραφο του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα αποδεικνύει τη μεγάλη σφαγή στις επικουρικές. Οι αιτήσεις για την επιστροφή των αναδρομικών ποσών κατατίθενται στο ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικό), ενώ εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για την προσφυγή κατά των περικοπών που επέφερε ο νόμος.

Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου υπολογίστηκαν λάθος, ενώ παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν συνέχισαν να έχουν τις υψηλές κρατήσεις. Αποκαλυπτικό είναι και έγγραφο του ΕΤΕΑΕΠ (από αλληλογραφία του με συνταξιούχο) για τη μεγάλη αδικία που υπέστησαν με τις περικοπές στις επικουρικές του νόμου Κατρούγκαλου όσοι συνταξιούχοι είχαν πολλά χρόνια ασφάλισης και υψηλές συντάξιμες αποδοχές.

Στο έγγραφο, το οποίο αποκαλύπτουν σήμερα «Τα Νέα», το Ταμείο ομολογεί ότι «γενικά από τον τρόπο υπολογισμού στο τ. ΕΤΕΑΜ αδικούνται οι έχοντες πολλά χρόνια ασφάλισης και υψηλές συντάξιμες αποδοχές. Βέβαια, αν άλλαζε η υπουργική απόφαση κι εφαρμόζονταν ατομικά οι συντελεστές, θα υπήρχαν συντάξεις που θα μειώνονταν, στο καταβαλλόμενο ποσό ως ορίζεται, κατά 85%-90%. Το να μη γίνει αυτό είναι επιλογή του νομοθέτη».

Στους συνταξιούχους, που αδικούνται όπως παραδέχεται το Ταμείο, το μαχαίρι στις επικουρικές ήταν υπερβολικό και δυσανάλογα υψηλό φθάνοντας το 50% για να βγει ο λογαριασμός από τα μέτρα χωρίς να «μηδενιστούν» τα μικρότερα ποσά των επικουρικών συντάξεων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ως γνωστόν, από το 2019 έρχεται νέο ψαλίδι κατά 18% στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα μειωθούν κατά ανάλογο ποσοστό με τις κύριες λόγω των περικοπών που θα γίνουν στη λεγόμενη προσωπική διαφορά, τις οποίες προβλέπει επίσης ο νόμος Κατρούγκαλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ