ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντικειμενικές αξίες: Ξεκινά η αναθεώρηση

Αντικειμενικές αξίες: Ξεκινά η αναθεώρηση
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η αναζήτηση πιστοποιημένων εκτιμητών για την αναθεώρηση των τιμών ζώνης σε 10.000 περιοχές όλης της χώρας.

Αφού προηγήθηκαν δύο προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών βρήκε τους εκτιμητές που χρειαζόταν για να προσδιορίζουν τις τιμές ζώνης/τιμές εκκίνησης σε όλη τη χώρα. Κατά πληροφορίες για το 65% των 10.000 περιοχών έχουν επιλεγεί τρεις εκτιμητές και για το υπόλοιπο 35% δύο εκτιμητές.

Το μόνο πράγμα που ετοιμάζεται να αλλάξει το υπουργείο Οικονομικών είναι τις τιμές ζώνης σε περιοχές που ήδη ισχύει αντικειμενικός προσδιορισμός ακινήτων.

Σε πρώτη φάση, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου 2018, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στους συντελεστές εμπορικότητας όπως αυτοί είχαν καθοριστεί με την απόφαση του Ιανουαρίου του 2016, ούτε στους συντελεστές οικοπέδων, ενώ δεν θα υπάρξει καμία νέα ένταξη στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού ούτε θα γίνουν αλλαγές στους συντελεστές φορολογίας και στα αφορολόγητα όρια κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, μεταβιβάσεων ακινήτων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η έκδοση της υπουργικής απόφασης για το διορισμό των εκτιμητών θα γίνει έως το τέλος της εβδομάδος, ώστε από τις αρχές της επόμενης να ξεκινήσει η εκτίμηση των νέων αντικειμενικών αξιών.

Εν συνεχεία οι εκτιμητές θα έχουν περιθώριο 20 ημερολογιακών ημερών για τη διατύπωση εισηγήσεων για τις τιμές ζώνης κάτι που σημαίνει πως οι νέες φορολογητέες αξίες θα παραδοθούν στο υπουργείο τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Στη συνέχεια, αρμόδια επιτροπή θα συγκρίνει τις εισηγήσεις των εκτιμητών με τις τρέχουσες τιμές και τα στοιχεία από τις μεταβιβάσεις ακινήτων που έχει λάβει από τους συμβολαιογράφους το υπουργείο Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ