ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 5,5 δισ. ευρώ η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2017

Στα 5,5 δισ. ευρώ η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2017
Eurokinissi/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Συνολικά 5,5 δισ. ευρώ προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2017, εκ των οποίων το 1,9 δισ. ευρώ αφορά σε εταιρικά ομόλογα και το 1,6 δισ. ευρώ σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, ενώ μόλις 251 εκατ. ευρώ συνδέονται με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που καλύφθηκαν από στρατηγικούς επενδυτές.

Σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της PwC Ελλάδας από τις 36 συνολικά συναλλαγές εξαγορών και συγχωνεύσεων που πραγματοποιήθηκαν, οι πέντε μεγαλύτερες άγγιξαν το 1,2 δισ. ευρώ επί συνόλου1,6 δισ. ευρώ και αφορούσαν σε αποεπενδύσεις συστημικών τραπεζών, γεγονός που αποτελεί κύριο φαινόμενο των τελευταίων ετών διατηρώντας 75% του συνόλου της αξίας των συναλλαγών το 2016 και 49% για το 2017.

Όπως αποτυπώνεται στη μελέτη, σταθερή παρέμεινε η αξία των συναλλαγών σε σχέση με το 2016, αν εξαιρεθεί λόγω μεγέθους η συναλλαγή της Finansbank κατά το προηγούμενο έτος.

Κυρίαρχος κλάδος σε επίπεδο αξίας συναλλαγών εξαγορών και συγχωνεύσεων εξακολουθεί να είναι, από το 2013, εκείνος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (47,2%) ακολουθούμενος για το 2017 από τους τομείς ενέργειας (23,7%), τεχνολογίας (6,6%), βιομηχανίας (6,5%) και υγείας (4,9%), υπηρεσιών (3%), ακινήτων (4,6%) και λιανικής (0,3%). Σημειώνεται ότι οι αποεπενδύσεις των συστημικών τραπεζών αποτελούν τον κύριο όγκο των εξαγορών και συγχωνεύσεων κάθε χρόνο.

Σε επίπεδο ιδιωτικοποιήσεων, τα έσοδα από τις δύο βασικές αποκρατικοποιήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ανήλθαν στα 1,7 δισ. ευρώ, έναντι του στόχου των 1,9 δισ. ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού. Συνολικά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις κατά την τελευταία οκταετία ανήλθαν σε 5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4 δισ. ευρώ προήλθαν από τα έτη 2011, 2013 και 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2017 9 ελληνικές εταιρείες εξέδωσαν διαπραγματεύσιμα ομόλογα με κουπόνια που κυμαίνονταν από 2% έως 5% αντλώντας 1,9 δισ. ευρώ, έναντι 1,6 δισ. ευρώ το 2016.

Για το 2018, βάσει των ήδη συμφωνηθέντων και λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές ανακοινώσεις Ε&Σ με ενδεικτικά παραδείγματα την εξαγορά της Cyta Hellas από τη Vodafone, την πώληση των Νηρέα και Σελόντα, και της Εθνικής Ασφαλιστικής, την εξαγορά του ΙΑΣΩ General και την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, η αξία των συναλλαγών αναμένεται να ξεπεράσει το € 1 δισ. με επιπλέον € 1,2 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις.

Ωστόσο, όπως καταδεικνύει η μελέτη, η δραστηριότητα της Ελλάδας σε ότι αφορά συναλλαγές εξαγορών και συγχωνεύσεων παραμένει πολύ χαμηλή (μικρότερη του 1%) συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι 20 μεγαλύτερες συμφωνίες που ανακοινώθηκαν το 2017 ανήλθαν σε 234 δισ. ευρώ με κυρίαρχο σε αυτές τον φαρμακευτικό κλάδο.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η PwC αναδείχθηκε πρώτος χρηματοοικονομικός σύμβουλος για Ε&Σ παγκοσμίως βάσει του αριθμού συναλλαγών και τέταρτος στην Ευρώπη βάσει αξίας συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο Θανάσης Πανόπουλος, Partner και Επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδας, σχολίασε: «Χαρακτηριστικό στοιχείο του 2017 αποτέλεσαν οι “υποχρεωτικές” συναλλαγές, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αποεπενδύσεις των τραπεζών, που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων τα τελευταία τρία χρόνια με ετήσιο μέσο όρο συναλλαγών 2,3 δισ. ευρώ, ενώ η δραστηριότητα των τακτικών εξαγορών και συγχωνεύσεων βρίσκεται στα μέσα επίπεδα των 911 εκατ. ευρώ ετησίως. Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η μεταστροφή από μικρομεσαίες συναλλαγές της τάξης των 10 εκατ. ευρώ – 50 εκατ. ευρώ, σε μικρές συναλλαγές αξίας κάτω των 10 εκατ. ευρώ.»

Ο Μάριος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Ελλάδας δήλωσε σχετικά: «Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης η οποία για τα επόμενα χρόνια θα είναι αναιμική λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Αυτό θα οδηγήσει σταδιακά σε αύξηση των Ε&Σ τόσο εξαιτίας κλαδικών ενοποιήσεων που θα επέλθουν όσο και λόγω της προσέλκυσης περισσότερων ξένων άμεσων επενδύσεων. Η ομαλή έξοδος από το Πρόγραμμα σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα αναμένεται θα διευκολύνει τις επενδύσεις μέσω εξαγορών.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ