ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδηγίες ΥΠΟΙΚ για το πώς θα αναθεωρηθούν οι αντικειμενικές αξίες

Οδηγίες ΥΠΟΙΚ για το πώς θα αναθεωρηθούν οι αντικειμενικές αξίες
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οδηγίες για τον τρόπο αναθεώρησης των τιμών ζώνης όλης της χώρας έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών στους πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων.

Όπως σημειώνεται σχετικά στις οδηγίες, η εισήγηση τιμής ζώνης θεωρείται επαρκώς τεκμηριωμένη, εφόσον οι εκτιμητές συμπληρώσουν για κάθε ζώνη το έγγραφο-πρότυπο που επισυνάπτεται στην σχετική υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, αφού ολοκληρώσουν την απαραίτητη έρευνα και συγκεντρώσουν τα αντίστοιχα στοιχεία, προκειμένου να τεκμηριώσουν την εισήγησή τους.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας ξεκαθαρίζει πως η τιμή ζώνης ή τιμή εκκίνησης, είναι η ενιαία τιμή αφετηρίας την οποία έχει κάθε ακίνητο που βρίσκεται σε αυτήν τη ζώνη και η οποία αναφέρεται στη συνολική αξία κτίσματος και οικοπέδου που αναλογεί σε ένα τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας, καινούργιας κατοικίας ή διαμερίσματος στον πρώτο όροφο της οικοδομής με πρόσοψη μόνο σε έναν δρόμο, ήτοι η τιμή ζώνης είναι μικτή τιμή αξίας κτίσματος μαζί με την αξία του ποσοστού οικοπέδου που του αναλογεί.

Για τα παλαιά ακίνητα αποσαφηνίζεται πως η τιμή ζώνης θα απομειώνεται μέχρι 40% για κατοικίες-διαμερίσματα άνω των 26 ετών. Σε κάθε περίπτωση οι προτεινόμενες τιμές των ζωνών θα πρέπει να είναι στρογγυλοποιημένες ανά 50 ευρώ για ευχερέστερη διαχείρισή τους, ενώ τονίζεται πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην κλιμάκωση των τιμών ζώνης ώστε να αποδίδονται σωστά οι διαφορές στις αξίες των ακινήτων από ζώνη σε ζώνη και από περιοχή σε περιοχή.

«Η μέχρι σήμερα εμπειρία από τις διαμαρτυρίες και τις προσφυγές στα αρμόδια δικαστήρια των φορολογουμένων δείχνει ότι αυτό το θέμα είναι μεγάλης σημασίας για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου», αναφέρει η απόφαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ