ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψυχρολουσία για τους συνταξιούχους από την προσωπική διαφορά

Ψυχρολουσία για τους συνταξιούχους από την προσωπική διαφορά
EUROKINISSI

Άρχισαν να καταφθάνουν στους συνταξιούχους τα ενημερωτικά σημειώματα με την περίφημη προσωπική διαφορά στις συντάξεις τους, η οποία θα περικοπεί από την 1.1.2019 με βάση τα μέτρα που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση στη Βουλή. Έτσι διαπιστώνουν ότι σε αυτά υπάρχει ειδική ένδειξη στην οποία αποτυπώνεται το ποσό εκείνο από τη σύνταξή τους το οποίο είτε θα καταργηθεί είτε θα περικοπεί δραματικά οδηγώντας χαμηλότερα τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς με την οποία θα μειωθούν περαιτέρω κύριες και επικουρικές συντάξεις αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ. Συνδυαστικά με τη νέα μείωση του αφορολογήτου που έρχεται, θα επηρεαστούν συνολικά όλοι οι συνταξιούχοι της χώρας (2,6 εκατομμύρια) καθώς θα απολέσουν από 1 έως 3 συντάξεις.

Οι μειώσεις που θα συντελεστούν με βάση την περικοπή της προσωπικής διαφοράς – κατά 18% – θα αποτυπωθούν μέσα στο 2018 καθώς οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2019 θα καταβληθούν τον Δεκέμβριο του 2018. Δυστυχώς, όμως, οι περικοπές των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) δεν περιορίζονται μόνο στο 18%. Από 1/1/2023 κάθε αύξηση στο ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης (λόγω ρήτρας ανάπτυξης) δεν θα προστίθεται ως επιπλέον ποσό στη σύνταξη, αλλά θα συμψηφίζεται αφαιρούμενη για όσα χρόνια χρειαστεί από το υπόλοιπο της προσωπικής διαφοράς μέχρι την πλήρη εξάλειψή της (άρθρ. 14, Ν. 4387/2016 και άρθρ. 1, Ν. 4472/2017.

Πιο απλά, όλοι οι σημερινοί συνταξιούχοι θα εξισωθούν πλήρως με τους νέους που διαμόρφωσε το ασφαλιστικό μόρφωμα Κατρούγκαλου, το οποίο μάλιστα στην πλήρη εφαρμογή του θα δίνει συντάξεις 40% μικρότερες σε σχέση με εκείνες του 2014.

Με βάση τον Ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) αλλά και το Μνημόνιο, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταγράφει από 1-1- 2018 με σαφή τρόπο στα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων την προσωπική διαφορά που θα περικόψει. Αρχικά, με βάση το Μνημόνιο ο επανυπολογισμός ήταν να γίνει έως τις 30/9/2017. Στη συνέχεια η κυβέρνηση εξασφάλισε παράταση έως τις 31/12/2017. Από την αρχή του χρόνου άρχισε ο επανυπολογισμός 250.000 - 300.000 συντάξεων από τα Ειδικά Ταμεία (πρώην Ταμεία ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, τραπεζών, καθώς και μηχανικών και δικηγόρων) που θεωρείται πιο δύσκολος από τεχνικής άποψης, με αποτέλεσμα η υπόθεση να πάρει παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Η προσωπική διαφορά, η οποία βρίσκεται στον προθάλαμο του χειρουργείου, είναι η διαφορά ανάμεσα στα ποσά των συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα και είχαν εκδοθεί πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (δηλαδή μέχρι 12/5/2016) και των μειωμένων συντάξεων για όλους τους νέους συνταξιούχους που δόθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας αποκαλύπτεται ότι η προσωπική διαφορά φθάνει έως το 30% για μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων, ενώ οι απώλειες που θα προκύψουν από τις επερχόμενες περικοπές δεν αποκλείεται να ξεπερνούν τα 300 ευρώ τον μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ