ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτος Ελλάδος διατέθηκε το 81% του επταετούς ομολόγου

Έκτος Ελλάδος διατέθηκε το 81% του επταετούς ομολόγου
Reuters

Έκτος Ελλάδος διατέθηκε το 81% του επταετούς ομολόγου αξίας 3 δισ. ευρώ που εξέδωσε χθες το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με στοιχεία που γνωστοποίησαν σήμερα στην επενδυτική κοινότητα οι ανάδοχοι της έκδοσης. Αυτό απλά σημαίνει πως στα χέρια ξένων επενδυτών βρίσκεται μέρος του ομολόγου αξίας 2,43 δισ. ευρώ και σε Έλληνες επενδυτές τα υπόλοιπα 570 εκατ. ευρώ περίπου.

Κατά τα ίδια στοιχεία στην έκδοση μετείχαν συνολικά 210 επενδυτές. Η συναλλαγή είχε ευρεία γεωγραφική εξάπλωση, δεδομένου ότι από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία προήλθε το 43,7% των αγορών, από την Ελλάδα το 19%, από τις ΗΠΑ, το 12,5%, από λοιπές ευρωπαϊκές χώρες το 11,7%, από Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία το 7,6%, από τη Γαλλία το 5,4%, κ.α..

Με βάση τον τύπο επενδυτή, οι διαχειριστές κεφαλαίων αντιπροσώπευαν το 37,4% των αγοραστών, τα hedge funds το 31,5% και οι τράπεζες το 22,9%.

Πρέπει να σημειωθεί πως μετά τη χθεσινή έκδοση η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου αυξήθηκε σημαντικά στο 4,07%, γεγονός που σχετίζεται αφενός με την ευρύτερη ανοδική τάση των αποδόσεων των ομολόγων διεθνώς, αφετέρου με το γεγονός ότι πολλοί επενδυτές πούλησαν το δεκαετές ομόλογο για να μπουν στο επταετές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ