ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 16 Φεβρουαρίου «κληρώνει» για ΔΕΣΦΑ και Εγνατία Οδό

Στις 16 Φεβρουαρίου «κληρώνει» για ΔΕΣΦΑ και Εγνατία Οδό
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου θεωρείται κρίσιμη ημέρα για το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς αναμένονται εξελίξεις από τις οποίες θα εξαρτηθούν κυριολεκτικά τα μισά έσοδα της φετινής χρονιάς από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Την ημέρα αυτή κληρώνει για δύο από τα πιο σημαντικά φετινά σχέδια αποκρατικοποιήσεων. Την πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ και τη μακροχρόνια παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, πρόκειται να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους οι δύο μονομάχοι για την απόκτηση του 66%, όσο για την Εγνατία Οδό, εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την 35ετή τουλάχιστον παραχώρησή της.

Η προσοχή θεσμών και κυβέρνησης θα είναι στραμμένη στο ΤΑΙΠΕΔ, δεδομένου ότι από τον ΔΕΣΦΑ το προσδοκώμενο τίμημα είναι τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ και από την Εγνατία Οδό 50 εκατ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός 2018 προβλέπει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ, έναντι εκτιμώμενων εισπράξεων 1,6 δισ. ευρώ το 2017. Πιο απλά προβλέπει πως σε μηνιαία βάση θα εισρέουν κατά μέσον όρο 225 εκατ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ