ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ζητά το ΔΝΤ για τις τράπεζες που έχουν διασωθεί με δημόσια στήριξη

Τι ζητά το ΔΝΤ για τις τράπεζες που έχουν διασωθεί με δημόσια στήριξη
Reuters

Συστάσεις για την καλύτερη εποπτεία των τραπεζών που έχουν διασωθεί είτε με κρατικά χρήματα , είτε μέσω του «κουρέματος» των καταθετών τους διατυπώνει εμπεριστατωμένη ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η έκθεση αυτή, στην οποία συνέβαλε και ο Ρίσι Γκογιάλ, ο τέως επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, κάνει πολλές αναφορές στις διασώσεις των ελληνικών τραπεζών και στέλνει «μηνύματα» σε κυβέρνηση, ΤΧΣ και Τράπεζα της Ελλάδος για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ασκούν την εποπτεία τους.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι τράπεζες που έχουν λάβει κρατική στήριξη πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρή εποπτεία και σε τακτική υποβολή εκθέσεων προκειμένου να αποτρέπεται η λήψη υπερβολικών κινδύνων, να προωθείται η εύρωστη διακυβέρνηση και να υιοθετούνται ασφαλείς και ορθές πρακτικές που θα διασφαλίζουν τη συνεπή εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης τους.

Το ΔΝΤ σημειώνει ακόμη πως είναι απαραίτητη η διενέργεια «ανασκόπησης», η οποία θα διεξάγεται από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα και η οποία θα επικεντρώνεται στα γεγονότα που οδήγησαν στην αποτυχία των τραπεζών. Αυτή η έρευνα θα πρέπει να προσδιορίζει τις διαρθρωτικές αδυναμίες του επιχειρησιακού τους μοντέλου, τις αδυναμίες διακυβέρνησης και να αποτυπώνει την επάρκεια του ελέγχου κινδύνων με σκοπό την αποφυγή των ίδιων λαθών στο μέλλον.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ρίχνει μεγάλο βάρος στην αλλαγή διακυβέρνησης των τραπεζών που λαμβάνουν κρατική στήριξη. «Οι υπεύθυνοι για την αποτυχία της τράπεζας πρέπει να αντικατασταθούν», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του Ταμείου και ξεκαθαρίζει πως θα πρέπει να μπαίνουν οροφές στις αποδοχές της ανώτατης διοίκησης, αλλά και στις αποζημιώσεις όσων αποχωρούν.

Παράλληλα, αναφέρει πως οι αρχές θα πρέπει να συγκροτήσουν μια επιτροπή υψηλού επιπέδου που θα συντονίζει τις εθνικοποιήσεις, θα εξασφαλίζει την έγκαιρη και συνεπή ενημέρωση των πολιτών και θα διαχειρίζεται σε πλήρη βάση το συμφέρον του δημόσιου τομέα.

«Οι κεντρικές τράπεζες και οι εποπτικές αρχές δεν θα πρέπει ιδανικά να συμβάλλουν στην ανακεφαλαιοποίηση, προκειμένου να αποφεύγονται ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων», σημειώνεται σχετικά στην έκθεση.

Τέλος, το Ταμείο ξεκαθαρίζει πως τράπεζες που έχουν λάβει δημόσια βοήθεια πρέπει να σταματούν τις πληρωμές μερισμάτων έως ότου εξοφληθεί η κρατική στήριξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ