ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησε η προετοιμασία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με εντολή ΚΥΣΟΙΠ

Ξεκίνησε η προετοιμασία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με εντολή ΚΥΣΟΙΠ
Getty Images/Ideal Images

Την σύνταξη και υποβολή προς την κυβέρνηση και τη Βουλή, εκθέσεων οι οποίες θα αποτιμούν τα αποτελέσματα των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών ζήτησε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Τις εκθέσεις που θα αξιολογούν τη γενικότερη πορεία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος από τις αρχές της κρίσης μέχρι και σήμερα θα κληθούν να ετοιμάσουν η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Επίσης το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σχετικά με την προετοιμασία των επικείμενων συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής, υπό τον υπουργό Οικονομικών, η οποία θα αναλάβει το έργο της τεχνικής προετοιμασίας, της υποδοχής και της αξιολόγησης τυχόν προτάσεων από ερευνητικά κέντρα, ακαδημαϊκούς, ειδικούς επιστήμονες και άλλους φορείς.
Η Συντονιστική Επιτροπή θα εισηγείται σχετικά προς το ΚΥΣΟΙΠ το οποίο και θα διαμορφώνει τη στρατηγική της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος.

Τέλος, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής κατόπιν εισήγησης του υπουργού Οικονομικών, οριστικοποίησε το πλαίσιο των κυβερνητικών θέσεων σχετικά με την ίδρυση του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, βάσει των οποίων θα διεξαχθούν οι συζητήσεις με τους Θεσμούς κατά τις προσεχείς ημέρες.

Το Ταμείο, το οποίο θα συσταθεί στις αρχές του 2016, θα εδρεύει στην Ελλάδα, την διαχείρισή του θα έχουν οι ελληνικές Αρχές, θα λειτουργεί σύμφωνα με το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο περί ανωνύμων εταιρειών και θα έχει ως μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ