ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βίζερ: Το πρώτο εξάμηνο του 2015 «κόστισε» 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Βίζερ: Το πρώτο εξάμηνο του 2015 «κόστισε» 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/JULIEN WARNAND

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα ήρθε πιο κοντά στο Grexit το 2015 απ’ ότι το 2012 εξέφρασε ο τέως επικεφαλής του EuroWorking Group  Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ολλανδική εφημερίδα.

Μιλώντας στην «De Volkskrant», ο κ. Βίζερ εκτίμησε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 «δεν κόστισε στην Ελλάδα μόνο 100 δισ. ευρώ αλλά τα διπλάσια».

Σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant, o Βίζερ εκτιμά ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015, οπότε και εξελέγη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, δεν κόστισε μόνον 100 δισ. Ευρώ, όπως υπολογίζει ο επικεφαλής του ESM, αλλά «τα διπλά».

Όπως ισχυρίστηκε «η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Αλλά δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης: ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη αυτή».

Ερωτηθείς για την κατηγορία που εξαπέλυσε εναντίον του ο Γιάνης Βαρουφάκης, ότι δηλαδή λειτούργησε ως «μυστικός πράκτορας της Μέρκελ», ο κ. Βίζερ είπε: «Πρόκειται περί πραγματικής ανοησίας, πλήρους ανοησίας. Σίγουρα δεν αποτελεί κομπλιμέντο να ακούς κάτι τέτοιο. Κι εγώ μπορώ να πω ότι εσύ, ο Peepercorn είσαι ένας ολυμπιονίκης του σκι. Κάτι τέτοιο ηχεί ωραίο, έτσι δεν είναι; Έλα όμως που κάποιοι θα αρχίσουν να αμφιβάλλουν για τις διανοητικές μου ικανότητες».

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα «βρέθηκε μόνη της με την πλάτη στον τοίχο» εξαιτίας «της πολιτικής και των παραλείψεων διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων, σίγουρα όχι μόνο αυτών του ΣΥΡΙΖΑ και του Βαρουφάκη».

«Χάρη σε πολλές προσπάθειες, η Ελλάδα στέκεται τώρα στα γόνατά της και εάν συνεχίσει με τη σωστή στρατηγική θα μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της. ‘Standing tall” που λένε και οι Αμερικανοί αλλά σε μας εδώ στις Βρυξέλλες δεν αρέσουν και πολύ τα αμερικανικά ρητά».

Την ίδια ώρα, είπε ότι «η πιθανότητα να συμβεί ένα Grexit το 2015 ήταν μεγαλύτερη από ό,τι το 2012». «Αλλά οι συνέπειες το 2012 θα ήταν πολύ πιο δραματικές. Ο κόσμος τότε ήταν πιο ασταθής, δεν υπήρχε μια ευρωπαϊκή εποπτική αρχή για τις τράπεζες, o Draghi δεν είχε υποσχεθεί ακόμα ότι θα κάνει το παν για να σώσει το ευρώ. Δεν υπήρχε τίποτα, εξ’ ού και το σχέδιό μου. Ας αλλάξουμε όμως αντικείμενο» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι υπουργοί ήταν αναστατωμένοι με αυτά που είχαν βιώσει επί έξι μήνες με το Βαρουφάκη»

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Βίζερ ερωτήθηκε εάν το Eurogroup ήταν προετοιμασμένο για το ενδεχόμενο μιας προσωρινής αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Οι υπουργοί ήταν αναστατωμένοι με αυτά που είχαν βιώσει επί έξι μήνες με το Βαρουφάκη, όλα αυτά τα μεγάλα λόγια και οι δημαγωγίες. Ένα μεγάλο μέρος από αυτούς είχαν την άποψη ότι ‘εάν θέλουν να φύγουν, ας πάνε στο καλό!’ Μόνο ένα μικρό κομμάτι ήταν εναντίον: ο Γάλλος δηλαδή υπουργός, ο Ιταλός και ο Κύπριος. Στον Ντάισελμπλουμ χρωστάμε ότι τότε το Eurogroup δεν έφτασε να τα ‘τινάξει όλα στον αέρα’. Ο Ντάισελμπλουμ κατάφερε να συγκεράσει τις αντικρουόμενες απόψεις, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός επί του οποίου μπόρεσαν να συμφωνήσουν και οι ευρωπαίοι ηγέτες».

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που τελικώς «έσωσε την Ελλάδα». «Εναπόκειτο στον Τσίπρα τότε κατά πόσο θα αποδεχόταν την πρόταση ή όχι. Αλλά χωρίς τον Ντάισελμπλουμ δεν θα είχε υπάρξει ποτέ μια πρόταση».

Ο κ. Βίζερ, ερωτηθείς για το εάν η εκτίμηση του επικεφαλής του ESM ότι το εξάμηνο Βαρουφάκη «κόστισε 100 δισ. ευρώ» απάντησε: «Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι μάλλον στοίχισε τα διπλά: η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Αλλά δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης: ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη αυτή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ