ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» για προσλήψεις εποχικού προσωπικού σε δήμους

«Πράσινο φως» για προσλήψεις εποχικού προσωπικού σε δήμους
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πράσινο φως για προσλήψεις που αφορούν σε εποχικό προσωπικό, το οποίο θα απασχοληθεί, καλύπτοντας έκτακτες ανάγκες, σε δήμους αλλά και φορείς των ΟΤΑ σε όλη τη χώρα έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών την περασμένη εβδομάδα, εγκρίνεται η σύναψη 313 συμβάσεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα σε ΟΤΑ α’ βαθμού. Μάλιστα, η χρονική διάρκεια της σύμβασης θα είναι έως οκτώ μήνες.

Σημειώνεται, πάντως, πως η δαπάνη για τις συγκεκριμένες προσλήψεις ξεπερνά τα 3.390.000 ευρώ εις βάρος των προϋπολογισμών των ΟΤΑ. Σύμφωνα με την απόφαση, το χρηματικό ποσό της δαπάνης αναμένεται να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά από ανταποδοτικού χαρακτήρα παρεχόμενες υπηρεσίες, που θα εισπράττουν οι δήμοι αλλά και οι φορείς των ΟΤΑ.

Θα πρέπει να τονιστεί πως η έγκριση των νέων θέσεων έχει, ήδη, διαβιβαστεί στο ΑΣΕΠ και αναμένεται η σταδιακή έκδοση των προκηρύξεων. Είναι ενδεικτικό πως οι προσλήψεις θα γίνουν με βάση τα κριτήρια που προβλέπονται έτσι κι αλλιώς για το εποχικό προσωπικό.

Μεταξύ αυτών των κριτηρίων είναι η εμπειρία, ο χρόνος ανεργίας, η εντοπιότητα – στις περιπτώσεις που προβλέπεται – , αλλά και ο αριθμός των ανήλικων παιδιών. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, τόσο οι δήμαρχοι όσο και οι περιφερειάρχες καλούνται να δηλώσουν τις ανάγκες των υπηρεσιών σε νέο προσωπικό έως τα μέσα Μαρτίου – πιο συγκεκριμένα, έως τις 16 Μαρτίου – προκειμένου, όπως τονίζεται, να υπάρχει το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για την επεξεργασία τους.

Για τα αιτήματα που αφορούν το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου της Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, ο αριθμός των εγκρίσεων της κατηγορίας αυτής θα πρέπει να παραμείνει στα ίδια επίπεδα, γι’ αυτό άλλωστε και παρακαλούνται οι φορείς στο αίτημά τους να μην υπερβαίνουν τον αριθμό των αντίστοιχων εγκρίσεων που χορηγήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος, δηλαδή το 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ