ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφικτό το χρονοδιάγραμμα των τραπεζικών stress test

Σφικτό το χρονοδιάγραμμα των τραπεζικών stress test
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Αντιμέτωπες με σφικτό χρονοδιάγραμμα θα βρεθούν οι τράπεζες στα πλαίσια ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου οι τράπεζες θα οριστικοποιήσουν τους ισολογισμούς 2017. Έως την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) το σύνολο των στοιχείων για το βασικό και το δυσμενές σενάριο της άσκησης.

Η EBA θα προχωρήσει σε παρατηρήσεις και βάσει αυτών οι τράπεζες θα υποβάλουν, εκ νέου, το σύνολο των στοιχείων για το βασικό και το δυσμενές σενάριο της άσκησης ως τις 19 Μαρτίου.

Θα ακολουθήσει αξιολόγηση των στοιχείων από την ΕΚΤ, όπου θα δοθούν κατευθύνσεις και με βάση αυτές οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν τα οριστικά τους στοιχεία στις 2 Απριλίου.

Την Παρασκευή 4 Μαΐου θα συνεδριάσει το Εποπτικό Συμβούλιο του SSM το οποίο θα εξετάσει τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης και θα οριστικοποιήσει τα ευρήματα των stress test.

Τέλος, στα 6 δισ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθούν οι πρόσθετες προβλέψεις που θα σχηματίσουν οι τράπεζες ενόψει της εφαρμογής του IFRS 9. Πρόκειται για το νέο λογιστικό πρότυπο που ισχύει από 1/1/2018 και επιβάλλει στις τράπεζες να αναγνωρίζουν εκ των προτέρων την πιθανότητα αναμενόμενων ζημιών από χορηγηθέντα δάνεια και να σχηματίζουν τις δέουσες προβλέψεις βάσει αυτής της πιθανότητας και όχι κατόπιν της πραγματοποιηθείσας ζημίας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ