ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το λαθρεμπόριο καπνικών κοστίζει 600 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο

Το λαθρεμπόριο καπνικών κοστίζει 600 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Στα 600 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα διαφυγόντα έσοδα του Δημόσιου από το λαθρεμπόριο καπνικών. Το στοιχείο αυτό αναδείχθηκε σε μερίδα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών με τη συμμετοχή της Διεθνούς Διαφάνειας, της Γ.Γ. Διαφθοράς, του ΣΔΟΕ, της OLAF και της Europol.

Στην ημερίδα τονίσθηκε πως το 22% των κατασχεθέντων προϊόντων λαθρεμπορίου στην Ελλάδα το 2017 ήταν καπνικά προϊόντα με τον αριθμό των τσιγάρων που κατασχέθηκαν να ανέρχεται σε 142 εκατομμύρια! Οι βεβαιωθέντες φόροι και πρόστιμα από τα εν λόγω λαθραία ανήλθαν στα 743 εκατ. ευρώ!

Πάντως οι Τελωνειακές αρχές διαρκώς εξοπλίζονται κατά του λαθρεμπορίου. Είναι ενδεικτικό πως το 2017 μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων εντοπισμού (X-RAYS) εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν 96 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα, που αντιστοιχούν σε διαφυγόντα έσοδα ύψους 18 εκατ. ευρώ.

Η συνήθης διαδρομή των λαθραίων καπνικών προϊόντων στο εξωτερικό ξεκινά από τα λιμάνια της Κίνας, του Ντουμπάι, της Ταϊβάν και της Μαλαισίας και μέσω λιμανιών της Αφρικής, όπως της Λιβύης, όπου οι έλεγχοι είναι πλημμελείς διοχετεύονται εν συνεχεία σε αγορές της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο χάνονται λόγω του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού περίπου 11 δισ. ευρώ σε δασμούς και φόρους!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ