ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκρος: Λανθασμένη η στόχευση της Ελλάδος για έξοδο στις αγορές

Γκρος: Λανθασμένη η στόχευση της Ελλάδος για έξοδο στις αγορές
Reuters

Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάθος στόχευση, δεν θα έπρεπε να στοχεύει στις αγορές για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας, αλλά πρώτα από όλα στους ίδιους τους Έλληνες, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Την άποψη αυτή εκφράζει με συνέντευξή του στα Νέα ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS).

«Τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποταμιεύουν περισσότερα, να εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους, ώστε να επενδύουν στη χώρα τους και να χρηματοδοτούν τις ανάγκες της. Το ερώτημα είναι αν χρειάζεστε τις αγορές ή όχι. Εάν υπάρχει ισοσκελισμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπως έχει η χώρα σήμερα, δεν πρέπει να κάνετε εισαγωγή νέων κεφαλαίων. Και αυτό, διότι ήδη υπάρχει ένα πολύ υψηλό δημόσιο χρέος. Δεν πρέπει να σωρεύετε νέα ελλείμματα και εάν το κάνετε αυτό, σημαίνει ότι υπάρχει επαρκής αποταμίευση για τη χρηματοδότηση των κρατικών αναγκών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ντάνιελ Γκρος συνδέει μάλιστα την επιλογή να μη ζητηθεί από την Ελλάδα προληπτική γραμμή πίστωσης μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος με το συμφέρον της ελληνικής κυβέρνησης και όχι με το συμφέρον της χώρας.

Χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης, στο ενδεχόμενο νέας διεθνούς κρίσης, ο Γκρος θεωρεί μονόδρομο ένα τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ενώ εμφανίζεται εξαιρετικά φειδωλός ως προς τις προσδοκίες δραστικής ελάφρυνσης του χρέους ακόμα και μετά τη συμμετοχή του SPD στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία.

Η όποια ελάφρυνση χρέους, άλλωστε, θεωρεί δεδομένο ότι θα συναρτάται με δεσμεύσεις σε ορίζοντα τριών έως πέντε ετών, με κρισιμότερη την τήρηση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ