ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμφάνιση αγοραστών στα ομόλογα, μετά από μια εβδομάδα πιέσεων

Εμφάνιση αγοραστών στα ομόλογα, μετά από μια εβδομάδα πιέσεων
REUTERS

Βελτίωση κατέγραψε σήμερα η ελληνική αγορά ομολόγων με το κόστος δανεισμού της χώρας να υποχωρεί από τα υψηλά επίπεδα των προηγουμένων ημερών. Παράλληλα, σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα ελληνικά ομόλογα έπεσαν την προηγούμενη εβδομάδα θύμα της αρνητικής συγκυρίας που επικράτησε στις διεθνείς αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δεκαετές ομόλογο βρέθηκε μεσοβδόμαδα να καταγράφει απόδοση 4,5% όταν στις 8 Φεβρουαρίου είχε απόδοση 3,6%. Το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στις αρχές του μήνα είχε υποχωρήσει στις 298 μονάδες βάσης και μέσα στην εβδομάδα εκτινάχτηκε στις 375 μονάδες βάσης.

Σήμερα ωστόσο η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε ακόμη περισσότερο στο 4,1%, ενώ το spread μειώθηκε στις 351 μονάδες βάσης.

Αυτό που είναι εμφανές είναι πως εκείνοι που μαζικά πούλησαν τα ομόλογα στις αρχές της εβδομάδας πλέον τοποθετούνται σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Lipper Fund Research την εβδομάδα που έληξε στις 14 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν εκροές 6,3 δισ. δολαρίων από τα funds που επενδύουν σε ομόλογα «junk», όπως τα ελληνικά.

Σύμφωνα με το Reuters, οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τα σημεία της αγοράς χρέους με το υψηλότερο ρίσκο, αποσύροντας την τελευταία εβδομάδα το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία από τα ομόλογα υψηλής απόδοσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ