ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξανά στο τραπέζι οι ιδιωτικοποιήσεις

Ξανά στο τραπέζι οι ιδιωτικοποιήσεις
Το λιμάνι του Πειραιά (ΟΛΠ) ΤΑΙΠΕΔ

"Ξεπαγώνουν" οι αποκρατικοποιήσεις μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου με τις διαδικασίες να προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.

Ήδη από την περασμένη Τρίτη, η γερμανική εταιρία Fraport αλλά και δύο ακόμη διεκδικητές υπέβαλλαν τις προσφορές τους για τα περιφερειακά αεροδρόμια και τον ΟΛΠ, ενώ είναι ζήτημα εβδομάδων να κλείσει η σύμβαση παραχώρησης του λιμένα στον ΟΛΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, τον Δεκέμβριο όλα θα είναι έτοιμα για την υπογραφή παραχώρησης στην Fraport των 14 περιφερειακών αεροδρόμιων η οποία πρόκειται να καταβάλλει αντίτιμο 1,2 δις ευρώ.

Ο στόχος για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις για το 2016 φτάνει τα 3,5 δις ευρώ.

Επιπλέον η πώληση μεριδίου 67% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ συμπεριλαμβάνεται στην πρόσφατη δανειακή σύμβαση με τους Θεσμούς και είναι δεσμευτική.

Η κινεζική Cosco και η Δανέζικη Maersk έχουν δείξει ενδιαφέρον για τον ΟΛΠ με την υποβολή των τελικών προτάσεων να λήγει την 30η Νοεμβρίου ενώ για τον ΟΛΘ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν προσφορές μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2016.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, για την εξαίρεση του παράκτιου μετώπου της Δραπετσώνας από την παραχώρηση του ΟΛΠ, "το ΤΑΙΠΕΔ φρόντισε να τεκμηριώσει την κυβερνητική θέση με τρόπο ώστε να μη θιγεί η διαγωνιστική διαδικασία. Με τον ίδιο τρόπο υπήρξαν και άλλες εξαιρέσεις από τη σύμβαση παραχώρησης που ικανοποιούν δίκαια αιτήματα των δήμων."

"Θεωρούμε ότι η προτεινόμενη λύση ικανοποιεί το δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και δεν θίγει τη διαγωνιστική διαδικασία, τα δικαιώματα των μετόχων –συμπεριλαμβανομένης της μειοψηφίας– και τέλος δεν θίγει τα προσδοκώμενα έσοδα της αποκρατικοποίησης," είπε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ στην εφημερίδα Καθημερινή.

Η πώληση του 66% της ΔΕΣΦΑ στην SOCAR θα έχει ολοκληρωθεί ως τις αρχές του 2016, ενώ η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν θα πουλήσει στην συνέχεια μερίδιο 16%.

Επιπλέον, οι τελικές προσφορές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ λήγουν τον Ιανουάριο. Για την εταιρία έχουν δείξει ενδιαφέρον η ρουμανική Grup Ferrovia, που θα υποβάλλει την προσφορά της σε συνεργασία με τη Watco, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο κ. Πιτσιόρλας δεν επιβεβαιώνει τα σενάρια που θέλουν την αποχώρηση των Ρωσικών Σιδηροδρόμων (RZD) από τον διαγωνισμό.

Τέλος, προς ολοκλήρωση βαίνει η εκχώρηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος στον ΟΠΑΠ, με το σχέδιο νόμου να κατατίθεται χθες το βράδυ στη Βουλή, για την κύρωση της σχετικής σύμβασης, μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της θυγατρικής του οργανισμού, Ιπποδρομίες Α.Ε.

Η σύμβαση θα έχει διάρκεια 20 ετών και θα τίμημα ανέρχεται στα 40,5 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ