ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΙοΤ ανοίγει νέους δρόμους

Το ΙοΤ ανοίγει νέους δρόμους

Οι αριθμοί δε λένε ψέματα. Όλο και περισσότερες εταιρίες αποφασίζουν να εντάξουν το Internet of Things (ΙοΤ) στις καθημερινές τους επιχειρηματικές λειτουργίες, μειώνοντας τα περιττά κόστη και διασφαλίζοντας καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, από 12% των εταιριών που χρησιμοποιούσαν το ΙοΤ το 2013 το ποσοστό έχει «σκαρφαλώσει» στο 27% το 2017 και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια δε μπορούν παρά να εντυπωσιάζουν.

Το αποτέλεσμα αυτής της ολοένα και αυξανόμενης χρήσης είναι να αλλάζει δραστικά ο κόσμος των επιχειρήσεων. Όσο περισσότερες οι συνδεδεμένες συσκευές, τόσο μεγαλύτερα και τα οφέλη. Η απόδοση των επενδύσεων και τα κέρδη μεγαλώνουν και αυτή η συνθήκη με τη σειρά της οδηγεί σε νέες επενδύσεις και τόνωση της οικονομίας γενικότερα. Τρεις στις τέσσερις εταιρίες που χρησιμοποιούν το ΙοΤ ήδη πιστεύουν πως είναι κρίσιμο για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Μια ανησυχία που προκύπτει από τη χρήση του ΙοΤ είναι η διαφύλαξη της ασφάλειας η οποία, με σωστό προϋπολογισμό, συνδεσιμότητα και τεχνογνωσία, μπορεί να επιτευχθεί. Η τεχνογνωσία δημιουργείται με την εκπαίδευση από ανθρώπους που γνωρίζουν εμπειρικά τις εφαρμογές του ΙοΤ ενώ η συνδεσιμότητα με την δημιουργία νέων και πιο εξελιγμένων προτάσεων. Η τελευταία μάλιστα θεωρείται πως θα είναι και υπεύθυνη για το επόμενο κύμα υποστηρικτών του ΙοΤ.

Με τις προσδοκίες να είναι αυξημένες και τις δυνατότητες πολλές, στα επόμενα χρόνια προβλέπεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση τόσο της χρήσης του ΙοΤ όσο και της αποδοτικότητάς του. Αναμένεται επίσης η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και η μείωση των ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια. Απώτερος στόχος για το άμεσο μέλλον είναι η συνεργασία μεταξύ φορέων που χρησιμοποιούν το ΙοΤ ώστε να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι παραπάνω διαδικασίες.

780x440pix barometer

Πού θα είναι το IoT σε πέντε χρόνια; Σύμφωνα με ειδικούς θα εφαρμόζεται σε περισσότερο από το 50% όλων των επιχειρηματικών διαδικασιών.

Μάθετε περισσότερα, για το πως μπορείτε και εσείς να αξιοποιήσετε το IoT.