ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διακοσμητική η επιτροπή για το χρέος, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ESM, ΔΝΤ και Eurogroup

Διακοσμητική η επιτροπή για το χρέος, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ESM, ΔΝΤ και Eurogroup
Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην κατάρριψη του μύθου της «μεταμνημονιακής» εποχής προχώρησαν χθες τόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και ο επικεφαλής της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο, ξεκαθαρίζοντας πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα συνοδευθεί με Μνημόνιο.

Μπορεί η κυβέρνηση να προσβλέπει σε μια λύση για το χρέος που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους επενδυτές από τον Φεβρουάριο του 2016, ωστόσο οι δανειστές δεν σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο και θέλουν να συνδέσουν με προαπαιτούμενα την όποια μακροπρόθεσμη λύση για το χρέος.

Ο Ρέγκλινγκ μίλησε για το ενδεχόμενο τμηματικής ελάφρυνσης του χρέους και σύνδεσής με όρους πολιτικής μετά τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018. Στόχος είναι να διασφαλισθεί ότι η μεταρρυθμιστική διαδικασία θα συνεχιστεί μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ο Ντέκλαν Κοστέλο ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση του χρέους θεωρείται δεδομένη μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του Μνημονίου, η οποία θα αρχίσει τον Ιανουάριο. Ωστόσο για να γίνουν οι παρεμβάσεις στο χρέος, είπε, η Ελλάδα πρέπει να είναι και να παραμείνει συνεπής στην τήρηση του προγράμματός της και στην εμφάνιση πλεονασμάτων.

Σημειώνεται ότι χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής αποφάσισε τη συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής, υπό τον υπουργό Οικονομικών, για να προετοιμάσει τεχνικά την αναδιάρθρωση του χρέους.

Δεδομένου ότι οι όποιες συζητήσεις για το χρέος θα γίνουν μεταξύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του ΔΝΤ και τελικά θα ληφθούν από το Eurogroup η χρησιμότητα της εν λόγω επιτροπής είναι αμφισβητήσιμη.

Ο ESM έχει ήδη κάνει προβολές για τις παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την αποπληρωμή του χρέους της να διατηρηθούν χαμηλότερα του 15% του ΑΕΠ μετά το 2022.

Τα σενάρια αυτά βασίζονται μερικώς σε εισηγήσεις που είχε κάνει ήδη από το 2014 ο ελληνικός Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ