ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστολές για «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια θα στέλνουν οι τράπεζες από τις 15 Νοεμβρίου

Επιστολές για «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια θα στέλνουν οι τράπεζες από τις 15 Νοεμβρίου
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ραβασάκια από τις τράπεζες θα πάρουν στα χέρια τους στα μέσα Δεκεμβρίου οι δανειολήπτες που έως τις 15 Νοεμβρίου βρεθούν να έχουν υπερήμερες οφειλές στεγαστικών δανείων.

Βάσει των αλλαγών που επήλθαν στον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση προς τους δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα αποσταλεί μέχρι την 30ή Δεκεμβρίου 2015 για τις περιπτώσεις δανείων που συμπληρώνουν μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου 2015 καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερολογιακών ημερών.

Η εν λόγω ειδοποίηση θα παρέχει προθεσμία 15 εργασίμων ημερών στον δανειολήπτη να ενταχθεί στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επίλυσης καθυστερήσεων. Δηλαδή θα έχει περιθώριο έως τις 15 Ιανουαρίου να επικοινωνήσει με την τράπεζα προκειμένου να υποβάλει εντός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου πληροφορίες για την τρέχουσα οικονομική του κατάσταση. Σε περίπτωση που στη δανειακή σύμβαση υπάρχουν συνοφειλέτες ή εγγυητές, θα πρέπει και αυτοί να υποβάλουν τις αντίστοιχες πληροφορίες.

Βάσει δε του νόμου σε αυτό το δεύτερο στάδιο οι δανειολήπτες φυσικά πρόσωπα χρειάζεται να προσκομίζουν πλήρως συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο το έντυπο της τυποποιημένης κατάστασης οικονομικής πληροφόρησης , καθώς επίσης και τα επιπλέον δικαιολογητικά για την αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης.

Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης των δανειοληπτών έως τις 15 Ιανουαρίου θα αποστέλλεται εντός 15 ημερολογιακών ημερών (έως τις 30 Ιανουαρίου) προειδοποιητική επιστολή, στην οποία θα τους επισημαίνεται πως κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως μη συνεργάσιμοι και πως κάτι τέτοιο μπορεί να έχει συνέπεια τον εκπλειστηρίασμα της μοναδικής κατοικίας τους με νομικές διαδικασίες που προτίθεται να κινήσει το πιστωτικό ίδρυμα.

Σε κάθε περίπτωση για την ιεράρχηση του επείγοντος της αποστολής ειδοποιήσεων, τα πιστωτικά ιδρύματα θα λαμβάνουν υπόψη την κατηγοριοποίηση των δανείων που έχουν πραγματοποιήσει. Δηλαδή ένας δανειολήπτης που ήταν πάντα συνεπής και έτυχε να μην καταβάλει κάποια δόση έως τις 15 Νοεμβρίου δεν θα είναι από τους πρώτους που θα λάβουν το σχετικό «ραβασάκι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ