ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ντανιέλ Νουί για τους τραπεζίτες που ξεπλένουν χρήμα

Η Ντανιέλ Νουί για τους τραπεζίτες που ξεπλένουν χρήμα
SSM

Το μήνυμα πως τραπεζίτες που αποδειχτεί πως εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος θα μπαίνουν στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έστειλε η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ (SSM) Ντανιέλ Νουί.

Η Νουί υπεραμύνθηκε σήμερα του εποπτικού έργου του SSM, αναφέροντας ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές του η αποκάλυψη φαινομένων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Η τοποθέτηση έγινε εν μέσω πυρών κατά της ΕΚΤ για τους χειρισμούς της στην περίπτωση της λετονικής τράπεζας ABVL, η οποία κατηγορείται από αρχές των ΗΠΑ για εμπλοκή της σε μεγάλης κλίμακας ξέπλυμα χρήματος για Ρώσους πελάτες της.

Η Νουί ξεκαθάρισε πως κατά τη δημιουργία του πλαισίου του SSM, τα κράτη μέλη της ΕΕ επέλεξαν να διατηρήσουν την ευθύνη για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε εθνικό επίπεδο.

«Παραβιάσεις της νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα βαθύτερων αδυναμιών της διακυβέρνησης μίας τράπεζας, αλλά η ΕΚΤ δεν έχει τις ανακριτικές αρμοδιότητες για να τις αποκαλύψει», δήλωσε η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί στην ανακοίνωσή της. «Αυτό είναι έργο των εθνικών Αρχών κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», πρόσθεσε.

Η ίδια είπε πως μόνο όταν οι εν λόγω παραβάσεις έχουν διαπιστωθεί από την αρμόδια εθνική αρχή, η ΕΚΤ μπορεί να λάβει υπόψη τα γεγονότα αυτά για τους σκοπούς των δικών της καθηκόντων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ