ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 2,4% προβλέπει για το 2018 η Τράπεζα της Ελλάδος

Ανάπτυξη 2,4% προβλέπει για το 2018 η Τράπεζα της Ελλάδος
EUROKINISSI

Ανάπτυξη 2,4% προβλέπει για φέτος η Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με την Έκθεση του Διοικητή που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι, μετά από μια μακρόχρονη και εξαιρετικά επώδυνη οικονομική προσαρμογή, εμπεδώνεται μια αναπτυξιακή δυναμική, που προσδιορίστηκε τόσο από τις ευνοϊκές εγχώριες εξελίξεις όσο και από την καλή ευρωπαϊκή συγκυρία. Έτσι, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,6% το 2017 και προβλέπεται να ενισχυθεί σε 2,4% και 2,5% το 2018 και το 2019 αντίστοιχα.

Παράγοντες ώθησης της ανάπτυξης κατά την ΤτΕ θα είναι η ισχυρή ανοδική πορεία του τουρισμού, η μεγάλη ενίσχυση της μεταποιητικής παραγωγής, που αντανακλά τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των επιχειρήσεων και προεξοφλεί την αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων, η αύξηση των εξαγωγών και η ευνοϊκή διεθνής οικονομική συγκυρία.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως οι ευοίωνες προβλέψεις βασίζονται κυρίως στην υπόθεση ότι η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής προσαρμογής θα ολοκληρωθεί ομαλά και βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, χωρίς καθυστερήσεις και παλινδρομήσεις, και ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και στη μεταμνημονιακή εποχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ