ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Πρέπει να αλλάξει το δημοσιονομικό μίγμα

Τράπεζα της Ελλάδος: Πρέπει να αλλάξει το δημοσιονομικό μίγμα
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Αλλαγή της σύνθεσης του δημοσιονομικού μίγματος προς μια πολιτική περισσότερο φιλική προς την ανάπτυξη ζητεί η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση του Διοικητή για το 2017 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επικαλείται στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων για τα οικονομικά έτη 2011-2016 στα οποία καταγράφεται συνεχής μετατόπιση των δηλωθέντων εισοδημάτων προς τα κάτω με σταθερή συρρίκνωση της μεσαίας τάξης, σταθερή αύξηση του αριθμού των φορολογουμένων με ετήσια εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο και σημαντική μείωση των φορολογουμένων με υψηλά εισοδήματα.

Στη βάση αυτή η ΤτΕ τονίζει την ανάγκη αλλαγής της σύνθεσης του δημοσιονομικού μίγματος προς μια πολιτική περισσότερο φιλική προς την ανάπτυξη, αλλά και επιτάχυνσης των προσπαθειών καταπολέμησης της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, που θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα και θα επιταχύνει την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο εξορθολογισμός και η καλύτερη στόχευση των δαπανών ώστε να διοχετεύονται οι πόροι σε τομείς με πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία, καθώς και η αποτελεσματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θεωρούνται πρωταρχικοί στόχοι για την αύξηση των επενδύσεων που θα τροφοδοτήσουν έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης.

Στην Έκθεση του Διοικητή για το 2017 υπογραμμίζεται πως προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να συμβάλουν δράσεις σχετικές με:

  • Την υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ως μέσου περιορισμού της φοροδιαφυγής και βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης.
  • Την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων.
  • Την άμεση εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.
  • Την επέκταση του θεσμού των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία και η κοινωνική ασφάλιση.
  • Την ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, στ) την κατάλληλη νομοθεσία για τις χρήσεις γης.
  • Την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κράτους.
  • Την προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογίας μέσω καλά σχεδιασμένων μέτρων για την παρότρυνση των επιχειρήσεων να επενδύσουν όχι μόνο περισσότερο αλλά και αποτελεσματικότερα στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ