ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον εξωδικαστικό και οι οφειλές επιχειρήσεων κάτω των 20.000 ευρώ

Στον εξωδικαστικό και οι οφειλές επιχειρήσεων κάτω των 20.000 ευρώ
Shutterstock Stock Photos

Την έγκριση των θεσμών για ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων κάτω των 20.000 ευρώ μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού πήρε η κυβέρνηση.

Πλέον η ελληνική πλευρά αρχίζει την επεξεργασία της σχετικής διάταξης με στόχο να πάρει γρήγορα την τελική έγκριση των θεσμών ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή της πριν από το καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, άνοιξε και η συζήτηση για την επέκταση των 120 δόσεων προς ελεύθερους επαγγελματίες και για οφειλές προς ΕΦΚΑ και εφορία άνω των 50.000 ευρώ, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαία την επέκταση και αυτού του μέτρου. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα με τους θεσμούς.

Παράλληλα έχει προγραμματιστεί και συνάντηση, το αντικείμενο της οποίας θα είναι οι αναμενόμενες αλλαγές στον νόμο Κατσέλη. Ειδικότερα, στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και με επικεφαλής των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας και της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εκτός από την επισκόπηση αναφορικά με τη μέχρι σήμερα λειτουργία του νόμου, θα παρουσιάσουν και τις αλλαγές που έχουν επεξεργαστεί στον νόμο με στόχο να κλείσουν οριστικά τα παραθυράκια εισόδου των στρατηγικών κακοπληρωτών από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης αφορούν:

  • Την υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου όσων θα αιτηθούν της προστασίας του νόμου και σε δεύτερο χρόνο και εκείνων που έχουν ήδη υπαχθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας.
  • Την αυστηροποίηση του πλαισίου αναφορικά με τις αναβολές που θα μπορούν να παίρνουν οι ενδιαφερόμενοι, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μεγάλος αριθμός χρησιμοποιεί την τεχνική των αναβολών για να κερδίζει χρόνο.
  • Την οριστική παύση αναστολής των καταδιωκτικών μέτρων όταν οι οφειλέτες που έχουν πάρει προσωρινή ή και οριστική απόφαση παύουν να πληρώνουν τις δόσεις τους και μάλιστα χωρίς δικαστική απόφαση.
  • Την αυτόματη έξωση από τον νόμο για όσους διαπιστωθεί ότι απέκρυψαν από δόλο οικονομικά στοιχεία ή μετέβαλαν την περιουσιακή τους κατάσταση.
  • Την επιβάρυνση με τόκους υπερημερίας όσων τίθενται εκτός νόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ