ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι μηχανικοί πληρώνουν στον ΕΦΚΑ εισφορές που ξεπερνούν το εισόδημα τους

Οι μηχανικοί πληρώνουν στον ΕΦΚΑ εισφορές που ξεπερνούν το εισόδημα τους
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ των προέδρων του ΤΕΕ, του Οικονομικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και του ΔΣΑ με τον διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προκειμένου να συζητηθούν όλα τα καυτά προβλήματα των ελευθέρων επαγγελματιών σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές.

Η αφαίμαξη για τους μηχανικούς (πρώην ΤΣΜΕΔΕ) είναι πρωτοφανής. Θα πρέπει να πληρώσουν για εισφορές έως και το 113% του εισοδήματός τους. Για τον λόγο αυτό προσφεύγουν μαζικά στη Δικαιοσύνη προκειμένου να ακυρώσουν τις αναδρομικές εισφορές που πρέπει να καταβάλουν για το 2011-2012.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΕ, «προσφυγές κατέθεσαν δεκάδες διπλωματούχοι μηχανικοί, μέλη του ΤΕΕ, με τον συντονισμό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, προκειμένου να ακυρώσει η Ελληνική Δικαιοσύνη τις μη σύννομες και παράλογες πρόσθετες, αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλει ο ΕΦΚΑ για τα έτη 2011 και 2012, αποστέλλοντας τα σχετικά ειδοποιητήρια, καθώς εξωθούν τους έλληνες μηχανικούς σε οικονομικό μαρασμό και παραβιάζουν σωρεία διατάξεων και αρχών τόσο του ελληνικού Συντάγματος όσο και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Συγκεκριμένα, κάνοντας χρήση των διατάξεων περί ομοδικίας ως προς την άσκηση των προσφυγών, καθότι υφίσταται ταυτότητα πραγματικού και νομικού αντικειμένου ως προς την ένδικη κοινωνικοασφαλιστική διαφορά, δεκάδες έλληνες διπλωματούχοι μηχανικοί, μέλη του ΤΕΕ, με κοινωνική και συνδικαλιστική δράση ετών και ποικίλη επαγγελματική πορεία, κατέθεσαν δύο ομαδικές προσφυγές ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, προκειμένου να ακυρωθούν τα ειδοποιητήρια (αναδρομικής) πληρωμής (πρόσθετων) εισφορών ασφάλισης εξαμήνου 2012 του τέως ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ, που σήμερα διεκδικεί ο ΕΦΚΑ από τον χειμαζόμενο τεχνικό κόσμο της χώρας».

Τονίζεται ότι εξοντωτική θα είναι η επιβάρυνση των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, μηχανικών και γιατρών από τον επόμενο μήνα από εισφορές. Και αυτό γιατί θα κληθούν να πληρώσουν έως και εννέα ασφαλιστικά χαράτσια. Αυτά θα είναι αποτυπωμένα στα ραβασάκια τα οποία θα αναρτηθούν στα μέσα προσεχούς Μαρτίου στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και θα πρέπει να εξοφληθούν έως την Παρασκευή 30 Μαρτίου από τους υπόχρεους αυτασφαλισμένους. Αφορούν παλιές, αναδρομικές και τρέχουσες εισφορές, μαζί και συμψηφισμούς για όλους τους ασφαλιστικούς κλάδους (κύρια ασφάλιση, υγεία, επικουρικό, εφάπαξ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ