ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο στενός έλεγχος στα ταμειακά διαθέσιμα των δημοσίων φορέων

Πιο στενός έλεγχος στα ταμειακά διαθέσιμα των δημοσίων φορέων

Νέα νομοθετική διάταξη για τα ταμειακά διαθέσιμα των δημοσίων φορέων προετοιμάζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να καταστήσει ακόμη καλύτερη τη διαχείριση τους.

Το θέμα του Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου συζητήθηκε χθες ανάμεσα στους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών και τους εκπροσώπους των δανειστών.

Πηγή του υπουργείου ανέφερε πως προωθείται διάταξη νόμου με την οποία θα περιγράφεται με μεγαλύτερη σαφήνεια η υποχρέωση των φορέων γενικής κυβέρνησης να καταθέτουν τα διαθέσιμά τους στον ειδικό λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη προχωρήσει σε πράξεις repos της τάξεως των 4 δισ. ευρώ από διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων υπάρχει ακόμα ένα ποσό της τάξεως των 5 δισ. ευρώ σε διάφορους φορείς το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί.

Η προώθηση της διάταξης νόμου πιθανότατα θα προκαλέσει αντιδράσεις αν αναλογιστεί κανείς το κλίμα που είχε δημιουργηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο ανάμεσα στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όταν με εγκύκλιο είχε ζητηθεί η εισφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ