ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτάχυνση των προσπαθειών για τα «κόκκινα» δάνεια ζήτησε η Ντανιέλ Νουί

Επιτάχυνση των προσπαθειών για τα «κόκκινα» δάνεια ζήτησε η Ντανιέλ Νουί
DELPHI ECONOMIC FORUM

Μήνυμα πως οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειες για μείωση των «κόκκινων» δανείων τους στη βάση των στόχων που έχουν τεθεί, απεύθυνε η  επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος της ΕΚΤ αναγνώρισε πως έχει επέλθει βελτίωση των συνθηκών για τις ελληνικές τράπεζες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί στην Ελλάδα και τον Αύγουστο η χώρα θα είναι εκτός προγράμματος.

Ακόμη, σημείωσε πως οι τράπεζες εξαρτώνται όλο και λιγότερο από τον ELA και πως πλέον αντλούν ρευστότητα από τις αγορές, ενώ στηρίζονται και από την επιστροφή καταθέσεων.

«Οι τράπεζες όμως εξαρτώνται όλο και λιγότερο από αυτόν τον μηχανισμό. Το 2017 το ύψος της έκτακτης ρευστότητας μειώθηκε κάτι παραπάνω από 50%. Οι τράπεζες δεν αναζητούν πλέον χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα αλλά από τις αγορές. Οι καταθέτες, για παράδειγμα, έχουν αρχίσει να επιστρέφουν. Και μετά την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, πιθανώς να έχουν ακόμη περισσότερα κίνητρα να πραγματοποιούν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες», ανέφερε η επικεφαλής του SSM.

Ωστόσο, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δάνειων στην ευρωζώνη και στη βάση αυτή ζήτησε επιτάχυνση των προσπαθειών για τα «κόκκινα» δάνεια, ώστε να πιαστούν οι στόχοι επί των οποίων έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικές διοικήσεις.

«Tα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οδηγούν σε μείωση των κερδών και αποτρέπουν τη διοχέτευση ανθρώπινων και άλλων πόρων σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες. Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται στο παράδειγμα των ελληνικών τραπεζών. Συνολικά, τα προ προβλέψεων κέρδη τους διαμορφώνονται σε λογικά επίπεδα, αλλά μόλις ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα κέρδη μετατρέπονται σε ζημίες.Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν είναι απλώς πρόβλημα για τις τράπεζες. Τις αποτρέπουν επίσης από τη χορήγηση νέων δανείων προς την οικονομία, κάτι που με τη σειρά του παρεμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό αφορά ιδιαίτερα την ελληνική οικονομία, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης», είπε.

Στην ίδια βάση υπογράμμισε πως θα πρέπει να αναβαθμιστεί περαιτέρω το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο για να βοηθήσει τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και κυρίως ότι προέχει να εφαρμοστούν όσα έχουν ψηφιστεί έως σήμερα.

Ενδεικτικά τόνισε πως το νέο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πρέπει να καλύψει όλη την Ελλάδα και πως οι ελληνικές αρχές πρέπει να προστατέψουν τους συμβολαιογράφους από επιθέσεις.

«Εάν λειτουργήσουν οι πλειστηριασμοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα αναγκαστούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και θα εμπεδωθεί η κουλτούρα πληρωμών», ανέφερε.

Για stress test των ελληνικών τραπεζών είπε πως στηρίζονται σε κοινή μεθοδολογία με τις λοιπές ευρωπαϊκές τράπεζες και δεν θέλησε να προδικάσει το αποτέλεσμα τους. «Η όποια υστέρηση κεφαλαίου διαπιστωθεί στο πλαίσιο του βασικού σεναρίου θα πρέπει να καλυφθεί ούτως ή άλλως, με οποιονδήποτε τρόπο. Σε ό,τι αφορά την όποια υστέρηση διαπιστωθεί στο πλαίσιο του δυσμενούς σεναρίου, θα αποφασίσουμε κατά περίπτωση. Επομένως, για τις τράπεζες στη ζώνη του ευρώ η άσκηση αυτή θα αποτελέσει αναμφίβολα τη στιγμή της αλήθειας. Θα αποτελέσει όμως και την ευκαιρία να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους και να προετοιμαστούν για το μέλλον», είπε η επικεφαλής του SSM και προσέθεσε ειδικά για τις ελληνικές πως δεν θα κάνει σπέκουλα για το αποτέλεσμα των τέστ αντοχής.

«Δεν έχω την κρυστάλλινη σφαίρα», είπε.

Ερωτηθείσα για το εάν μια ευρωπαική «κακή τράπεζα» (bad bank) θα μπορούσε να επιταχύνει το ζήτημα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων η Ντανιέλ Νουί είπε πως «όλα τα εργαλεία είναι χρήσιμα», χωρίς ωστόσο να δείξει πως ενθαρρύνει μια τέτοια επιλογή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ