ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «μάτι» των θεσμών το οικονομικό έγκλημα και το ξέπλυμα χρήματος

Στο «μάτι» των θεσμών το οικονομικό έγκλημα και το ξέπλυμα χρήματος
EUROKINISSI

Πιέσεις ώστε να μην μείνουν στα συρτάρια των ελληνικών εισαγγελικών αρχών υποθέσεις διαφθοράς, οικονομικού εγκλήματος, ξεπλύματος χρήματος και φοροδιαφυγής άσκησαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ).

Τις εν λόγω πιέσεις τις αποκάλυψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος της καταληκτικής συνάντησης με τους θεσμούς σημειώνοντας πως οι θεσμοί ζήτησαν λεπτομέρειες για το έργο της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος και για το πώς θα στελεχωθούν και θα λειτουργήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η νεοσύστατη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, το λεγόμενο και «ΣΔΟΕ των Εισαγγελέων».

Οι θεσμοί θέλουν να τελεσφορήσουν το συντομότερο δυνατόν υποθέσεις που ταλανίζουν το δημόσιο βίο και βλάπτουν την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό παρουσιάζοντας την ως διαφθαρμένη και ανυπόληπτη. Το ενδιαφέρον των θεσμών εστιάζεται στην υπόθεση της Novartis, αλλά και σε υποθέσεις που προσφάτως ανέδειξαν πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος και οι οποίες σχετίζονται με θαλασσοδάνεια και πολιτικό χρήμα.

Πέραν από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος η οποία διεξάγει πλήθος παράλληλων ερευνών για τα ζητήματα αυτά σύντομα ενεργό ρόλο θα αναλάβει και η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, της οποίας το συντονισμό και την καθοδήγηση θα έχει ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπέγραψε απόφαση για την απόσπαση 135 ελεγκτών στη Διεύθυνση, η οποία θα στελεχώνεται από 60 εφοριακούς πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, από 20 τελωνειακούς, από πέντε υπαλλήλους εξειδικευμένους στην πληροφορική, ενώ οι υπόλοιπες 50 θέσεις θα καλυφθούν από υπαλλήλους διαφορετικών κλάδων.

Όπως ξεκαθαρίζεται στην απόφαση, «για την διασφάλιση της άμεσης λειτουργίας της υπηρεσίας και προς ολοκλήρωση των εκκρεμών ελέγχων θα αποσπαστούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων 60 υπάλληλοι». Η διάρκεια της απόσπασης θα είναι διετής και η επιλογή του προσωπικού θα γίνει από τριμελή επιτροπή αξιολόγησης. Οι δε αιτήσεις απόσπασης στη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος θα γίνονται δεκτές από τις 5 Μαρτίου 2018 έως και τις 26 Μαρτίου 2018.

Στην απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ξεκαθαρίζεται ότι οι υπάλληλοι που θα αποσπαστούν στην υπηρεσία, της οποίας η αρμοδιότητα εκτείνεται σε όλη την Επικράτεια, θα τελούν σε διαρκή ετοιμότητα για την ταχεία επέμβαση τους όταν παραστεί ανάγκη και θα θεωρούνται ότι βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία σε κάθε τόπο και χρόνο, κάθε φορά που θα καθίσταται αναγκαία η παρέμβαση τους, πάντοτε όμως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις εντολές του προϊσταμένου τους και του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ