ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρομάζει τις αγορές η προοπτική εμπορικού πολέμου ΗΠΑ -Ευρώπης

Τρομάζει τις αγορές η προοπτική εμπορικού πολέμου ΗΠΑ -Ευρώπης
Reuters

Αναταραχή στις διεθνείς αγορές έφερε η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% του αλουμινίου.

Ειδικότερα, σήμερα Παρασκευή ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε με πτώση 0,4%, υποχωρώντας στις 372 μονάδες.

Κατά 0,4% υποχωρεί ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.148 μονάδες, κατά 0,8% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.220 μονάδες, ενώ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης υποχωρεί κατά 1,2% στις μονάδες 12.043 μονάδες.

Το κλίμα δυναμιτίζεται και από το Brexit και τις ιταλικές εκλογές.

Νωρίτερα, το πρωί της Παρασκευής, με μεγάλη πτώση έκλεισε και το χρηματιστήριο στο Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 542,83 μονάδων (-2,50%), στις 21.181,64 μονάδες, προφανώς επηρεασμένος κι από την ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γεν.

Ο ευρύτερος δείκτης Topix έκλεισε με πτώση 31,86 μονάδων (-1,83%), στις 1.708,34 μονάδες.

Χθες η Wall Street έκλεισε με πτώση, καθώς υπήρχαν ανησυχίες για τις ενδεχόμενες συνέπειες στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο. Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 420,22 μονάδων (-1,68%) στις 24.608,98 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε μειωμένος κατά 92,45 μονάδες (-1,27%) στις 7.180,56 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Standard and Poor's 500 έκλεισε με απώλειες 36,16 μονάδων (-1,33%) στις 2.677,67 μονάδες.

Οι φόβοι των αγορών είναι εύλογοι, καθώς ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι δασμοί θα επιβληθούν την επόμενη εβδομάδα.

Το θέμα πήρε διαστάσεις θρίλερ καθώς αρχικά ο Τραμπ αναμενόταν να ανακοινώσει επίσημα χθες τους δασμούς, αλλά στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος έβγαλε ανακοίνωση ότι αυτό δεν θα γίνει άμεσα.

Τελικά ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει την εντολή για τους δασμούς την επόμενη εβδομάδα και προσδιόρισε τα ποσοστά τους. Νωρίτερα είχε καλέσει εκτάκτως στον Λευκό Οίκο κορυφαία στελέχη μεγάλων εταιρειών παραγωγής χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ για να συζητήσουν το θέμα με μέλη της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε τελικά να προστατέψει τους εγχώριους αυτούς κλάδους.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε πως θα καταθέσει πρόταση με αντίμετρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

«Μπορώ να δω ότι έρχονται πολύ ανησυχητικές εξελίξεις» ανέφερε ο Κατάινεν σε εκδήλωση του Business Europe στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι εάν τελικά ο Τραμπ εμμείνει σε μονομερείς ενέργειες, τότε η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει απαντώντας ανάλογα, κάτι που έχουν δηλώσει στο παρελθόν και άλλα στελέχη της Κομισιόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ