ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βίζερ: Το 2015 η Ελλάδα προκαλούσε η ίδια το Grexit

Βίζερ: Το 2015 η Ελλάδα προκαλούσε η ίδια το Grexit
Delphi Economic Forum

Τη θέση πως το 2015 η Ελλάδα προκαλούσε η ίδια το Grexit εξέφρασε σήμερα ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Το 2015 μέλη της ελληνικής κυβέρνησης προκαλούσαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», είπε ο Βίζερ για να συμπληρώσει «η τακτική της ελληνικής κυβέρνησης από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 μπορούσε να προκαλέσει το Grexit και οι Γερμανοί ανταποκρίνονταν στην τακτική αυτή».

Ερωτηθείς για την π[πρόσφατη δήλωσή του πως κατά η υπουργεία Βαρουφάκη κόστισε 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ο Αυστριακός είπε τα εξής: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μετρηθεί το κόστος της περιόδου Βαρουφάκη αλλά το πραγματικό κόστος είναι η μείωση του ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι μεγάλο αν το δεις σε μια χρονιά. Πρέπει να δεις που ήσουν το 2014, που είσαι τώρα και που θα μπορούσε να είσαι. Αυτό είναι το πραγματικό κόστος. Γι’ αυτό λέω ότι ένα ποσό των 200 δισ. ευρώ είναι μια ασφαλής εκτίμηση, κάποιοι λένε ότι είναι συντηρητική».

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως εάν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είχε γίνει το 2010 η εξέλιξη των πραγμάτων δεν θα ήταν ίδια. «Όταν με ρωτούν αν μετανιώνω κάτι είναι ότι δεν έγινε η αναδιάρθρωση χρέους γιατί ήταν αυτό που θα μας βοηθούσε περισσότερο (….) Δεν ξέραμε τι θα γίνει στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα αν είχες μια αναδιάρθρωση χρέους. Το ίδιο αφορούσε την Ιρλανδία αλλά και την Πορτογαλία. Απλά δεν πάρθηκε αυτό το πολύ αποφασιστικό βήμα (...) Λυπάμαι πολύ που δεν είχαμε το 2010 σημαντική μείωση χρέους, αλλά γυρίζοντας τον εαυτό μου πίσω στο 2010 εν μέσω της τεράστιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και πάλι δεν θα το είχαμε», ανέφερε.

Τέλος, τόνισε πως δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο μιας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος. Ο κ. Βίζερ σημείωσε συγκεκριμένα ότι το προληπτικό πρόγραμμα είναι ένα «δίχτυ ασφαλείας» το οποίο βεβαίως έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει ένα τέτοιο πρόγραμμα. «Είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης. Δεν αποκλείεται, αλλά μοιάζει απίθανο», σημείωσε. Και αυτό διότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν το θέλει ούτε η Ελλάδα, ούτε τα εθνικά κοινοβούλια.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της με δανεισμό απευθείας από τις αγορές, εφόσον αυτές κινηθούν σε εύλογα πλαίσια», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους, εκτίμησε ότι οι δανειστές θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα του 2016. Ειδικά για την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που κατέγραψαν η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα πο κ. Βίζερ ήταν κατηγορηματικός ότι «αυτό θα γίνει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ