ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To 20% των οφειλετών προσέρχεται για ρύθμιση λίγο πριν τον πλειστηριασμό

To 20% των οφειλετών προσέρχεται για ρύθμιση λίγο πριν τον πλειστηριασμό
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι πλειστηριασμοί αναγκάζουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους αλλά συνειδητά δεν το κάνουν, να προσέλθουν στις τράπεζες για ρύθμιση των χρεών τους.

Παρότι είναι ακόμη νωρίς, αλλά με βάση τα πρώτα στοιχεία περίπου 20% των οφειλετών προσέρχεται για ρύθμιση λίγο πριν τον πλειστηριασμό, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι πλειστηριασμοί λειτουργούν ως ισχυρό μέσο πίεσης κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό στην επίτευξη του στόχου των τραπεζών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί, περίπου 25% των δανειοληπτών που δεν αποπληρώνει τις οφειλές του είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που δρουν τελικά όχι μόνον σε βάρος του τραπεζικού συστήματος αλλά και όσων πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες συνεχίζουν με σταθερούς ρυθμούς τις ρυθμίσεις δανείων, προσφέροντας και νέες λύσεις, σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη και βρέθηκαν στο «κόκκινο».

Όπως τονίζουν επιτελικά τραπεζικά στελέχη οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αποπληρωμής δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, καθώς υπάρχει πληθώρα λύσεων ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Όλες οι τράπεζες έχουν οργανώσει πλέον έτσι τις δομές τους ώστε να είναι σε θέση από το τραπεζικό κατάστημα να υποδέχονται τα αιτήματα ρύθμισης και σε συνεργασία με τον πελάτη να τα διεκπεραιώνουν με ταχείς ρυθμούς.

Στόχος πλέον των τραπεζών είναι η σταθερή επάνοδος στις πραγματικές τραπεζικές εργασίες, με βασική τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα διαθέτει επαρκή ρευστότητα για την ικανοποίηση της υγιούς ζήτησης, τόσο στη λιανική όσο και στην επιχειρηματική πίστη.

Επισημαίνουν όμως πως η ζήτηση κυμαίνεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, διαπιστώνοντας πάντως ότι πρόσφατα υπάρχει κινητικότητα και ενδιαφέρον που υποδηλώνει πως οι προοπτικές αύξησης της ζήτησης είναι θετικές και θα εξαρτηθούν από την γενικότερη πορεία της οικονομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ