Έρχεται κύμα μαζικών αναδιαρθρώσεων «κόκκινων» δανείων
Πηγή: EUROKINISSI

Μπορεί ο αριθμός των πλειστηριασμών συνεχώς να αυξάνεται και να έχουν ήδη προγραμματιστεί για σήμερα 330 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ωστόσο το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, δεν έχει φέρει μέχρι σήμερα τα αναμενόμενα αποτελέσματα αναφορικά με τα ποσοστά εκείνων που από φόβο λογικά θα έσπευδαν να ρυθμίσουν μόνοι τους τις οφειλές τους.

Διαβάστε επίσης

Έτσι οι τράπεζες με δεδομένο ότι ο χρόνος για την απομείωση των κόκκινων δανείων πιέζει αρχίζουν πλέον μαζικά αναδιαρθρώσεις των κόκκινων δανείων σε συμφωνία με τους δανειολήπτες. Έχοντας στη φαρέτρα τους όλα τα εργαλεία που τους παρέχει και ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος, θα επιδιώξουν να ανακτήσουν μέρος των οφειλομένων καθώς, όπως προκύπτει, ούτε οι πλειστηριασμοί αλλά ούτε και οι πωλήσεις κόκκινων δανείων αποτελούν τελικά συμφέρουσες και αποτελεσματικές λύσεις.

Οι δυνατές λύσεις που θα μπορούν να αξιοποιήσουν οι τράπεζες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: οριστικές, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Μεταξύ των λύσεων περιλαμβάνονται η οικειοθελής πώληση του ακινήτου για κάλυψη της οφειλής, η ανταλλαγή με άλλο μικρότερης αξίας, ακόμη και η παραχώρησή του στην τράπεζα και η εκμίσθωσή του στη συνέχεια στον δανειολήπτη.

Σε όλες τις περιπτώσεις, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο δανειολήπτης να είναι συνεργάσιμος. Πιο δραστικές και άμεσες θεωρούνται, σύμφωνα με τα στελέχη των τραπεζών, οι οριστικές διευθετήσεις.

Στις οριστικές διευθετήσεις που προβλέπουν ακόμα και διαγραφές χρεών, οι τράπεζες σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν όλες τις εξωδικαστικές δυνατότητες που υπάρχουν, με σκοπό την οριστική τακτοποίηση της απαίτησης της τράπεζας έναντι του δανειολήπτη.

Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!

Διαβάστε επίσης

«Κόκκινα» δάνεια: Πώς να σώσετε το σπίτι σας από πλειστηριασμό

To 80% των «κόκκινων» δανειοληπτών στο νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας

«Κόκκινα» δάνεια: Πώς θα σώσετε το σπίτι σας από πλειστηριασμό

Συνάντηση Τσακαλώτου – τραπεζιτών για τιτλοποιήσεις και capital controls