ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: Χρειάζονται περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Ντομπρόβσκις: Χρειάζονται περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
EPA

Την προειδοποίηση πως χρειάζονται περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να γίνουν οι οικονομίες της ΕΕ σταθερότερες, χωρίς αποκλεισμούς, παραγωγικές και ανθεκτικές απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σήμερα, η Επιτροπή εξέδωσε το Ετήσιο Πρόγραμμα Εργασίας του 2018 για τον καθορισμό των μέτρων στήριξης των μεταρρυθμίσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Στήριξης Διαθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (ΠΣΔΜ). Το 2018, το ΠΣΔΜ θα παράσχει τεχνική στήριξη σε 24 κράτη μέλη για την υλοποίηση περισσοτέρων από 140 έργων. Τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν επιπλέον των 150 έργων που επελέγησαν το 2017.

Με την αφορμή αυτή ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για το ευρώ δήλωσε τα εξής: «Μολονότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει ενισχυθεί και βρίσκεται σε συνεχή πορεία ανάπτυξης, χρειάζονται περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να γίνουν οι οικονομίες μας σταθερότερες, χωρίς αποκλεισμούς, παραγωγικές και ανθεκτικές. Η σημερινή απόφαση θα μας δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά την εκπόνηση, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη».

Το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του Προγράμματος Στήριξης Διαθρωτικών Μεταρρυθμίσεων αφενός, καθορίζει τις προτεραιότητες, τους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα, και, αφετέρου, περιγράφει δράσεις που θα υλοποιηθούν μέσω του προγράμματος.

Το 2018, θα παρασχεθεί, για παράδειγμα, τεχνική στήριξη στα κράτη μέλη για να μεταρρυθμίσουν τα δημοσιονομικά τους συστήματα, να εκσυγχρονίσουν τη δημόσια διοίκηση και να βελτιώσουν την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των εθνικών δικαστικών συστημάτων, καθώς και για να καταπολεμήσουν την απάτη, τη διαφθορά και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Θα διατεθεί περαιτέρω στήριξη για να βελτιωθούν η διαχείριση των φυσικών πόρων και η αποτελεσματική χρησιμοποίηση των πόρων, καθώς και για να υλοποιηθούν πρωτοβουλίες της Ενεργειακής Ένωσης.

Πολλά κράτη μέλη θα επωφεληθούν επίσης από τη στήριξη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στα συστήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας. Επίσης, θα παρασχεθεί συνδρομή στα κράτη μέλη όσον αφορά την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών, τις μεταρρυθμίσεις των πλαισίων για την αφερεγγυότητα και την ενίσχυση της ικανότητάς τους να αντιμετωπίζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Φέτος, τα αιτήματα των κρατών μελών για τεχνική στήριξη υπερέβησαν κατά πέντε φορές το διαθέσιμο ποσό, ενώ ο αριθμός των κρατών μελών που θα επωφεληθεί από την τεχνική στήριξη στο πλαίσιο του Προγράμματος Στήριξης Διαθρωτικών Μεταρρυθμίσεων έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το 2017. Η Επιτροπή πρότεινε τον Δεκέμβριο να αυξηθεί η διαθέσιμη χρηματοδότηση για τις δραστηριότητες τεχνικής στήριξης ώστε να μπορέσει να κάνει δεκτά περισσότερα αιτήματα.

Η στήριξη που παρέχει η Επιτροπή για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνδέεται στενά με το πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, δεδομένου ότι το Πρόγραμμα Στήριξης Διαθρωτικών Μεταρρυθμίσεων αποσκοπεί επίσης να βελτιωθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που επισημαίνονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις και στις εκθέσεις ανά χώρα. Στις εκθέσεις ανά χώρα του 2018, που δημοσιεύονται σήμερα, περιγράφονται παραδείγματα τεχνικής στήριξης η οποία παρασχέθηκε το 2017 και προγενέστερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ