ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δικαίωμα εξαγοράς ακινήτων σε καταπατητές του Δημοσίου

Δικαίωμα εξαγοράς ακινήτων σε καταπατητές του Δημοσίου
EUROKINISSI

Τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου επί των οποίων στην πραγματικότητα το Δημόσιο δεν έχει έσοδα και κυρίως δεν ασκεί καμία νομή αποτελούν ένα διαρκή «πονοκέφαλο» για τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Το υπουργείο εμπλέκεται σε μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες για κάποια από τα ακίνητα αυτά, καθώς σε μεγάλο βαθμό το Δημόσιο δεν γνωρίζει όλα τα καταπατημένα, καθώς δεν υπάρχει ολοκληρωμένο κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες.

Για να μπορέσει να δώσει νέα πνοή στην επίλυση του θέματος η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Θεοπίστη Πέρκα συνέστησε ομάδα εργασίας, η οποία θα διατυπώσει προτάσεις σχετικά με τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, «έργο της ομάδας εργασίας είναι ο προσδιορισμός των όρων και των προϋποθέσεων της δυνατότητας εξαγοράς από τους αυθαίρετους καταπατητές των αυθαιρέτως κατεχομένων ακινήτων του Δημοσίου προκειμένου να εξασφαλιστεί η οριστική επίλυση του σχετικού προβλήματος και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον».

Δεν είναι πρώτη φορά που το Δημόσιο δίνει το δικαίωμα εξαγοράς των ακινήτων αυτών, ωστόσο στο παρελθόν οι προσπάθειες δεν ήταν επιτυχημένες κυρίως διότι τα κριτήρια που έθεταν οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ήταν ρεαλιστικά.

Αυτό πάντως που είναι ξεκάθαρο είναι πως η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας θα βάλει «πλαφόν» στο εμβαδό των προς εξαγορά καταπατημένων ακινήτων, αποκλείοντας τους μεγάλο-καταπατητές, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα απόκτησης του ακινήτου στην εμπορική αξία, ώστε να μη περάσει το μήνυμα πως επιβραβεύει του καταπατητές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ