ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα έξοδος στις αγορές με ετήσια έντοκα γραμμάτια

Νέα έξοδος στις αγορές με ετήσια έντοκα γραμμάτια
Reuters

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δρομολογεί νέα έξοδο στις αγορές αντικαθιστώντας τις εκδόσεις των τρίμηνων εντόκων γραμματίων που διενεργούσε από το 2014, με εκδόσεις δωδεκάμηνων τίτλων.

Μάλιστα, η έκδοση των δωδεκάμηνων έντοκων γραμμάτιων που θα εκδώσει προσεχώς ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να κινηθεί στο 1 δισ. ευρώ, αισθητά χαμηλότερα του 1,6 δισ. ευρώ που μετακυλίεται σήμερα μέσω των τρίμηνων εντόκων γραμματίων.

Έτσι, θα περάσει το σήμα στην αγορά πως οι ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδος είναι περιορισμένες και πως ήδη η χώρα προετοιμάζεται για τη μετά το Μνημόνιο εποχή χωρίς αιφνιδιασμούς. Και αυτό έχει σημασία διότι το δωδεκάμηνο έντοκο θα ωριμάσει όταν πλέον η Ελλάδα δεν θα είναι σε πρόγραμμα.

Με την κίνηση αυτή, την οποία η αγορά επικροτεί διότι το έντοκο θα φέρει ένα επιτόκιο μεταξύ 1,5% και 1,6%, θα δοθεί πρόσθετη ρευστότητα στην καμπύλη αποδόσεων του ελληνικού χρέους. Παράλληλα ο ΟΔΔΗΧ θα καταστήσει εκείνους του επενδυτές που τοποθετούνται σε έντοκα γραμμάτια για περισσότερο διάστημα κατόχους των εν λόγω τίτλων.

Η συγκυρία είναι θετική για μια τέτοια έκδοση καθώς το ρίσκο χώρας είναι περιορισμένο.Η τελευταία φορά που το Ελληνικό Δημόσιο είχε εκδώσει ετήσια έντοκα γραμμάτια ήταν τον Απρίλιο του 2010 και αυτά έφεραν απόδοση 4,85%.

Να τονιστεί πως το τελευταίο τριήμερο εμφανίζονται αγοραστές στο ελληνικό χρέος. Σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί στο 4,18%, του επταετούς στο 3,91% και του πενταετούς στο 3,49%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ