ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει διορία για την απόφαση συμμετοχής στο πρόγραμμα

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει διορία για την απόφαση συμμετοχής στο πρόγραμμα
IMF Staff Photograph

Στην αποσαφήνιση πως το πότε θα μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι προκαθορισμένο, προχώρησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, ξεκαθαρίζοντας πως το μεγάλο ζητούμενο είναι το εάν το ΔΝΤ θα μπορέσει να συμβάλλει στην επιτυχία των στόχων του προγράμματος και στην αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων.

Πρέπει να αποσαφηνιστεί πως εάν και το τρίτο Μνημόνιο εκπνέει κανονικά στα τέλη Αυγούστου το Ταμείο έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου στο πρόγραμμα του ESM. «Το σημαντικό δεν είναι το ημερολόγιο, Θεωρούμε πως η είσοδός μας στο πρόγραμμα θα μπορούσε να βοηθήσει», είπε ο Ράις.

Ο ίδιος χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις που έγιναν στην Αθήνα σχετικά με μεταρρυθμίσεις που αποτελούν μέρος του ελληνικού προγράμματος, αναφέροντας πως οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση να υλοποιήσουν εγκαίρως τις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιόλογης του προγράμματος, με σκοπό την επιτυχή ολοκλήρωση του.

Ο κ. Ράις επανέλαβε την πάγια θέση για την ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους προκειμένου να ενεργοποιηθεί το εν αναμονή πρόγραμμα του Ταμείου.

«Εξακολουθούμε να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των εγγυήσεων για την ελάφρυνση του χρέους που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα, το οποίο έχουμε εγκρίνει επί της αρχής. Άρα είναι αυτά τα δύο πόδια που θεωρούμε ουσιώδη για να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα. Αυτά είναι η ισχυρή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η ελάφρυνση του χρέους. Επικεντρωνόμαστε σε αυτό. Οι συζητήσεις συνεχίζονται, και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο», τόνισε.

Σε σχετική ερώτηση για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει το Ταμείο στην Ελλάδα είπε πως είναι καλοδεχούμενη ως εξέλιξη.

«Σε όλες τις χώρες πάντα το Ταμείο είναι υπέρ λύσεων που μειώνουν το χρέος», τόνισε και προσέθεσε: «Συνεχίζουμε να είμαστε επικεντρωμένοι στην εφαρμογή των πολιτικών και στις εξασφαλίσεις σε ότι αφορά στο χρέος κάτι που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε το πρόγραμμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ